Hem > Hälsa och sjukdomar > Handbesvär > Ont i tummen

Ont i tummen

Att ha ont i tummen är inte ovanligt och behöver inte bero på något särskilt. Ofta handlar det om en överansträngning, som går att få bort med vila. Det finns dock tillstånd som du bör söka vård för.

Sök vård för ont i tummen Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i tummen

Tummen spelar en viktig roll i handens greppfunktion. Om du får ont i tummen, kan det därför vara svårt att använda handen som vanligt. Tummen kan svullna upp vid tumbasen eller tummens grundled. Det kan göra ont när du böjer tummen eller vickar den i sidled.

I vissa fall kan smärta i tummen bero på en bakomliggande ledsjukdom, som artros. När du har artros bryts brosket ner snabbare än det byggs upp. Vanliga tecken på sjukdomen är att tummen försvagas. Det kan vara svårt att ta i vid tunga lyft. Efter en tid kan tummen bli stel, svullen och mindre rörlig.

Behandling

Om du har gjort illa ledbandet, kan det räcka med bandage och en skena som stöttar tummen under en tid.

Om tummen däremot har utsatts för yttre våld, kan benet i tumbasen vara brutet. Om det rör sig om en fraktur, kan det bli aktuellt med en operation för att återställa benbrottet. Sedan gipsas tumme, handled och underarm. När gipset tagits av behöver rörligheten och styrkan övas upp. Det brukar ta en månad innan styrkan är tillbaka.

Om problemen beror på artros, finns det flera behandlingsmetoder att tillgå. En sjukgymnast kan ge dig tips och övningar. Om du har stora besvär, kan du få en kortisonspruta i leden. I vissa fall kan du behöva operera tummen för att återfå styrka och stabilitet.

Sök vård för ont i tummen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i tummen

Vad kan jag göra själv?

Om du har mycket ont, kan du ta en värktablett.

När kan Min Doktor hjälpa?

Har du ont eller är svullen vid tumleden eller mot handleden? Kontakta oss, så hjälper vi dig att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22