Hem > Hälsa och sjukdomar > Handbesvär > Ont i tummen

Ont i tummen

Att ha ont i tummen är inte ovanligt och det behöver inte bero på något särskilt. Ofta kan det handla om en överansträngning som går att få bort med vila. Det finns dock tillstånd som du bör söka vård för.

Sök vård för ont i tummen Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i tummen

Tummen spelar en viktig roll i handens greppfunktion. Får du ont i tummen kan det därför vara svårt att använda handen som vanligt. Tummen kan svullna upp vid tumbasen eller tummens grundled. Det kan göra ont när du böjer tummen eller vickar den i sidled.

I vissa fall kan smärta i tummen bero på en bakomliggande ledsjukdom, som artros. När du har artros bryts brosket ner snabbare än det byggs upp. Vanliga tecken på sjukdomen är att tummen försvagas. Det kan vara svårt att ta i vid tunga lyft. Efter en tid kan tummen bli stel, svullen och mindre rörlig.

Behandling

Har du gjort illa ledbandet kan det räcka med bandage och skena som stöttar tummen under en tid.

Har tummen däremot utsatts för yttre våld så kan benet i tumbasen vara brutet. Rör det sig om en fraktur kan det bli aktuellt med en operation för att återställa benbrottet. Sedan gipsas tumme, handled och underarm. När gipset tagits av behöver rörlighet och styrka övas upp. Det brukar ta en månad innan styrkan är tillbaka.

Om problemen beror på artros finns det flera behandlingsmetoder att tillgå. En sjukgymnast kan ge dig tips och övningar. Har du stora besvär kan du få en kortisonspruta i leden. I vissa fall kan du behöva operera tummen för att återfå styrka och stabilitet.

Sök vård för ont i tummen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i tummen

Vad kan jag göra själv?

Om du har mycket ont kan du ta en värktablett.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till oss om du har ont eller är svullen vid tumleden eller mot handleden. Har du plötsligt fått ont utan tydlig orsak? Det kan vara jobbigt för dig att inte klara av vardagssysslor. Kontakta Min Doktor så hjälper vi dig att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-01