Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor (eller tinea versicolor) är en hudsjukdom som orsakar fläckar på huden och i vissa fall klåda. Fläckarna utvecklas ofta under flera månader.

Pityriasis versicolor behandlas med läkemedel mot svampinfektioner, men återkommer ofta. Det är därför vanligt med förebyggande behandling. 

Om du har symptom som kan bero på pityriasis versicolor, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med bedömning och behandling.

Sök vård för pityriasis versicolorÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor är en hudsjukdom som orsakar fläckar på huden, framförallt på bröstet och ryggen. Det latinska namnet betyder “mångfärgad fjällning”, vilket syftar på mängden färger som hudfläckarna kan anta och fjällningen som är typisk för sjukdomen. Pityriasis versicolor kan också ge lätt klåda i de drabbade hudområdena.

Pityriasis versicolor smittar inte, utan orsakas av jästsvampen Malassezia, som finns naturligt på huden. Inom läran om svampar (även kallad mykologi) benämns därför sjukdomen tinea versicolor, som betyder “mångfärgad svampinfektion”.

Pityriasis versicolor utvecklas när Malassezia växer mer än normalt i hudområden som innehåller många talgkörtlar, som till exempel bål, hals, armar och lår. Jästsvampens tillväxt hindrar hudpigment från att bildas, varvid det uppstår fläckar på huden. De blir tydliga när du exponerar huden för solljus, eftersom huden runt om fläckarna då bildar pigment. Fläckarna brukar vara ljusa eller blekt rosa, men kan också vara bruna. Sjukdomsförloppet är oftast långsamt och fläckarna kan utvecklas under flera månader. 

Pityriasis versicolor är vanligast förekommande hos unga vuxna i åldern 15 till 24 år. Män drabbas i något högre utsträckning än kvinnor. I Sverige får cirka 2 procent av den vuxna befolkningen sjukdomen.

Vad finns det för orsaker till pityriasis versicolor?

Vanliga orsaker till att pityriasis versicolor utvecklas är:

 • Vistelse i varmt och fuktigt klimat med hög temperatur och luftfuktighet

 • Riklig svettning (det finns dock inget samband mellan dålig hygien och utveckling av sjukdomen)

 • Fet och oljig hud på grund av överproduktion av talg (ett slags fett) från talgkörtlarna i huden

 • Seborroiskt eksem (det vill säga eksem kopplat till överproduktion av talg)

 • Mjäll

 • Ärftlighet

 • Nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering

Vilka är symptomen vid pityriasis versicolor?

De vanligaste symptomen vid pityriasis versicolor är:

 • Pigmentförändringar som leder till fläckar på huden

 • Lätt fjällning i de drabbade hudområdena

 • Lätt klåda i de drabbade hudområdena

 • Att samtidigt drabbas av andra hudbesvär, till exempel mjäll, seborroiskt eksem eller hårsäcksinflammation (även kallat follikulit)

Hur går undersökningen till?

Läkaren kan oftast fastställa att det rör sig om pityriasis versicolor genom en klinisk undersökning. Det innebär att diagnosen ställs utifrån dina symptom, din sjukdomshistoria och, om det är möjligt, genom att utesluta andra orsaker till dina besvär.

I oklara fall kan det hända att läkaren också:

 • Skrapar det drabbade hudområdet med en träpinne eller liknande för att se om det leder till hyvelspånsliknande fjällning, vilken är typisk för pityriasis versicolor

 • Undersöker dig med ett dermatoskop, som är en handhållen förstoringslampa genom vilken eventuell fjällning syns tydligt

 • Belyser din hud med Woods lampa, som är en UV-lampa i vars sken de drabbade hudområdena färgas gulgröna

 • Använder ett mikroskop för att undersöka skrapningar från dina hudfläckar

Så kallad odling är sällan meningsfull för att ta reda på om du har drabbats av pityriasis versicolor, eftersom jästsvampen Malassezia finns naturligt på huden och därför kan förekomma i de drabbade hudområdena utan att ha orsakat besvären.

Behandling av pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor behandlas oftast med läkemedel mot svampinfektioner i form av schampo, lösning eller kräm. Det är viktigt att behandla hela bålen samt halsen även om det bara är ett fåtal fläckar på din hud.

Observera att hudfläckarna kan finnas kvar i flera månader efter behandlingen. Det har dock inget med behandlingens effektivitet att göra, utan beror på att det tar tid för pigmenteringen att återställas, vilket oftast sker först när du exponerar huden för solljus igen.

I cirka 60 procent av fallen återkommer besvären inom ett år. Du kan därför behöva en förebyggande behandling även om du inte har några pågående besvär.

När bör jag söka vård?

Du rekommenderas att söka vård om du har symptom som kan bero på pityriasis versicolor. Det är särskilt viktigt att du söker vård om:

 • Du upplever kliande eller smärtsamma symptom

 • Besvären sprider sig till stora delar av kroppen eller inte svarar på tidigare behandling

 • Du är osäker på om hudförändringarna orsakas av pityriasis versicolor eller av någon annan sjukdom, till exempel vitiligo eller pityriasis alba

Vitiligo är en hudsjukdom som påminner om pityriasis versicolor i det att den orsakar runda eller ovala vita fläckar på huden. Tillståndet är ofarligt, men hudfläckarna är extra känsliga för sol.

Pityriasis alba är en annan hudsjukdom som orsakar ljusa fläckar på huden. Sjukdomen förknippas med eksem och brukar gå över av sig själv efter några månader. Till skillnad från pityriasis versicolor orsakar pityriasis alba sällan fjällning.

Sök vård för pityriasis versicolor

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för pityriasis versicolor

Vad kan jag göra själv?

Det finns ett par saker som du själv kan göra för att minska besvären om du har drabbats av pityriasis versicolor.

Håll huden ren och torr

Rengör de drabbade hudområdena regelbundet med varmt vatten och mild tvål. Torka huden ordentligt efteråt för att undvika fukt som kan främja jästsvampens tillväxt.

Undvik överdriven värme och fukt

Vistas inte i miljöer med hög temperatur och luftfuktighet. Använd också lätta och luftiga kläder som tillåter huden att andas.

Använd svampdödande behandlingar

Efter att ha rådgjort med läkare eller farmaceut kan du använda receptfria, svampdödande schampon, lösningar eller krämer för att behandla pityriasis versicolor och förebygga återfall.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Välkommen att kontakta Min Doktor, om du har symptom som kan bero på pityriasis versicolor. Vi hjälper dig med diagnos och behandling.

Publicerad:

2024-02-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Författare:

Carl Cervin, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, Specialistläkare i dermatologi och venereologi, Min Doktor