Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Smärta vid ägglossning

Många kvinnor känner när de har ägglossning. Ungefär var tredje kvinna får en lite huggande smärta eller en molande värk, som kan pågå från några minuter upp till ett par dagar. Det är lika normalt att ha smärta vid ägglossning, som att inte ha det. Om smärtan är svår kan P-piller vara en lösning.

Vad händer vid ägglossning?

Ägglossning innebär att ett ägg lossnar från äggstocken och förs via äggledaren till livmodern, där det väntar på att bli befruktat. Den medicinska termen för ägglossning är ovulation. Kvinnor i fertil ålder, som inte är gravida, har som regel ägglossning under varje menscykel, cirka 14 dagar före mens. 

Menscykeln börjar på mensens första dag och är hos de flesta ungefär 28 dagar lång, men längden kan variera mellan 21 och 35 dagar. Under den första delen av cykeln frisätter hjärnan hormoner som stimulerar mognaden av nya ägg. Det får flera äggblåsor att utvecklas och bli större. Äggblåsorna (folliklarna) bildar östrogen, vilket gör att östrogennivåerna i blodet stiger successivt. 

Efter ett par veckor är östrogenhalten så hög att hjärnan skickar en signal om att det är dags för ägglossning. Det är vanligtvis bara en av äggblåsorna som är tillräckligt stor och mogen för att brista och släppa ifrån sig ett ägg. Resten tillbakabildas och förtvinar.

Varför gör det ont vid ägglossning?

Det finns några olika teorier om varför det gör ont vid ägglossning. Enligt vissa beror det på att de växande äggblåsorna medför att äggstocken blir stor och spänd. Enligt andra kan smärtan vara orsakad av sammandragningarna i äggledaren när ägget transporteras. Ytterligare en teori är att den lilla blödningen som uppstår när äggblåsan brister, ger upphov till en lokal retning i bukhinnan.

Hur känns ägglossningssmärta?

Smärta vid ägglossning kallas med ett tyskt ord för mittelschmerz, det vill säga mellansmärta, och syftar på att smärtan kommer mittemellan två menstruationer. De flesta känner aldrig av någon smärta vid ägglossning, men de kvinnor som får ont brukar ha samma typ av smärta vid varje menscykel. 

Smärtan varierar från person till person. En del får ett skarpt hugg som varar i några minuter, andra får en molande värk som pågår från några timmar upp till 1 eller 2 dygn. Det kan kännas ungefär som mensvärk. Smärtan är lokaliserad nertill i magen, oftast bara på ena sidan, alltså vid den äggstock som har släppt ägget. Det betyder att du kan ha ont omväxlande på höger och vänster sida vid olika menscykler, eller på samma sida varje gång. 

Vad är symptomen vid ägglossning?

Andra symptom som förekommer vid ägglossning kan vara:

  • Flytning, som är genomskinlig och liknar rå äggvita, och som inte är illaluktande

  • En liten mellanblödning, oftast bara några blodstänk

  • Ömma bröst

  • Ökad sexlust

  • Lindrigt förhöjd kroppstemperatur, men inte mer än en halv grad

Undersökning 

Om du söker vård för kraftig smärta vid ägglossning görs olika undersökningar för att utesluta andra orsaker till besvären. Har du ont nertill i magen på höger sida kan symptomen likna dem vid blindtarmsinflammation. Andra tillstånd som kan ge smärta i underlivet och nedre delen av magen är bland annat:

  • Äggstocksomvridning (ovarialtorsion)

  • Brusten äggstockscysta (cystruptur) 

  • Inflammation på grund av en könssjukdom, till exempel klamydia

  • Endometrios

Vid undersökningen känner läkaren på din mage, samt undersöker underlivet med hjälp av särskilda instrument och med ultraljud. Blodprover kan tas för att se om du har tecken på infektion eller är gravid, och du kan också få lämna urinprov. Om du misstänks ha endometrios kan du få en tid för titthålsoperation (laparoskopi).

Ibland går det att påvisa att en äggblåsa nyss har brustit, det vill säga att du har haft ägglossning, men många gånger ställs diagnosen ägglossningssmärta, eller ovulationssmärta, genom att andra orsaker utesluts. 

Behandling av smärta vid ägglossning

Ägglossningssmärta är sällan så svår att någon behandling behövs - oftast räcker det med receptfria värktabletter, exempelvis ibuprofen eller naproxen. Om du har svåra smärtor, och inte planerar att bli gravid, kan du få preventivmedel med hormoner som hämmar ägglossning. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om du har lindrig smärta som du tror kan bero på ägglossning är det bra att göra en anteckning om det, så att du kan ha koll på att smärtan har samma mönster månad efter månad.

Förutom att ta värktabletter kan det hjälpa att ta ett varmt bad, eller hålla en varm vetekudde mot magen. 

När bör jag söka vård?

Om du inte tidigare har haft ont vid ägglossning och nu har fått påtaglig smärta, eller om smärtan känns annorlunda mot vad du är van vid, bör du söka vård. Detsamma gäller om du brukar få svåra smärtor som receptfria medel inte hjälper mot, samt om smärtan inte går över inom 24 till 48 timmar.

Uppsök jourmottagning om: 

  • Du får plötslig skarp smärta som kommer i intervaller

  • Du samtidigt med smärtan har feber och illamående

  • Du har ont och känner dig svag och matt

  • Du har smärta och en större blödning

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Om du har smärta i samband med ägglossning och vill ha hjälp, kan du vända dig till Min Doktor. Vi kan göra en bedömning och ordinera en lämplig behandling. 

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab