Senast uppdaterad:
2023-02-01
Om du solar för länge, kan du bränna dig. Det är individuellt hur mycket sol vi klarar, men alla bör skydda sig för att undvika konsekvenser. UVA-strålningen ökar hudens pigment och orsakar på så sätt själva solbrännan. UVB-strålningen gör huden tjockare.
När du bränner dig kan huden bli röd och svida. Den blir känslig för beröring, kan fjälla och i svårare fall uppstår även brännblåsor. Vissa besväras dessutom av soleksem i form av rodnande och kliande små blåsor på huden.
När du bränt dig behöver du undvika ytterligare solexponering för att huden ska kunna läka effektivt. Det kan lindra att kyla huden med kylbalsam eller vatten. Ibland kan du bli hjälpt av hydrokortisonsalva, som finns receptfritt på apoteket.
Utöver att huden tar skada, åldras i förtid och kan strama eller svida när du bränner dig, så ökar dessutom risken för malignt melanom. Det är därför viktigt att du är försiktig i solen.
Tänk på detta:
Skydda dig med solkräm på sommaren. Detta gäller även när det är mulet, eftersom molnen släpper igenom solens strålar. Det finns olika typer av solskydd. Rådgör med ditt apotek för att hitta ett som passar dig.
Täck gärna huden, om du befinner dig i länder med särskilt stark sol eller om du redan bränt dig. Använd till exempel långärmat och solhatt.
Var särskilt försiktig i solen, om du har lätt för att bränna dig. Rödlätta personer med ljus hy bränner sig lättare än personer med mörkare pigment.
Var även särskilt försiktig, om du befinner dig i fjällen eller ute på havet, eftersom solen blir starkare när den reflekteras av snö och vatten.
Tänk på att vissa preparat kan göra huden mer solkänslig. Läs på bipacksedeln om du är osäker.
Om du har bränt dig och har besvär där egenvård inte räcker till, är du välkommen att kontakta Min Doktor.
Min Doktor kan dock tyvärr inte hantera svårare brännskador eller brännskada på ett område större än din hand. Vi ber dig i dessa fall vända dig till din vårdcentral eller akutmottagning.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013