Av: Min Doktor, 2020-02-24

6 tips inför pollensäsongen

Det har varit en varm vinter och pollensäsongen har redan smygstartat i södra Sverige, där hassel och gråal har börjat blomma. Min Doktors läkare ger sina bästa tips på hur du kan förbereda dig inför pollensäsongen.

I Sverige är knappt var tredje person pollenallergiker, enligt Astma- och Allergiförbundet. Att vara allergisk mot pollen innebär att ditt immunsystem bildar antikroppar och histamin som utlöser en allergisk reaktion. Vanliga symptom är röda, kliande ögon, nysningar eller hosta, nästäppa, trötthet och klåda i halsen. Om du har återkommande problem under pollensäsongen två år i rad, bör du få dina symptom undersökta.

– De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef hos Min Doktor och fortsätter:

– En del blir inte hjälpta av receptfria preparat utan behöver genom läkare få kortisontabletter eller nässpray med både antihistamin och kortison. Det går också att få en allergivaccination, även kallad hyposensibilisering.

Här kan du läsa mer om pollenallergi hos barn.

Pollen kan påverka din astma

Pollensäsongen kan vara extra tuff för dig som har astma, med symptom som ihållande hosta, andningsbesvär och pipande andning. Astman kan variera från dag till dag i takt med skiftande pollennivåer och det kan därför vara svårt att lägga behandlingen på rätt nivå. Hos Min Doktor kan du få digital uppföljning och behandling av din astma hemifrån. Genom att mäta lungfunktionen varje dag med en digital lungfunktionsmätare, en så kallad spirometer, får du individuella behandlingsrekommendationer baserade på din astmastatus just den dagen.

– Vi på Min Doktor tror att astmapatienter både kan och vill ha mer kontroll över sin astma och sin behandling. Hos oss kan du få en mer kontinuerlig behandling av din astma och vårt mål är att du ska bli fri från symptom och att dina lungor och luftvägar ska fungera normalt.

6 tips inför pollensäsongen

  1. Följ pollenprognoser för att bli beredd på och bättre kunna justera behandling.

  2. Om du har astma som påverkas av pollen kan du få dagsanpassad behandling med hjälp av Min Doktor och AsthmaTuner.

  3. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

  4. Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer då pollenallergi förvärras av tobaksrök.

  5. Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, alternativt skölj ur pollen ur deras päls.

  6. Var också uppmärksam på om något du äter triggar din pollenallergi. Pollenallergiker har ofta korsallergier och kan till exempel reagera på stenfrukter, äpplen, päron eller nötter, särskilt under pollensäsongen.

Dela artikeln: