Av: Min Doktor, 2021-12-06

Råd för att hantera besvärande akne

Akne är ett mycket vanligt besvär som främst drabbar ungdomar, men som förekommer i alla åldrar. Besvären kan vara smärtsamma och har ofta en stor påverkan på självkänslan. Hur svåra besvären är och när de brukar gå över varierar från person till person, men det finns mycket du kan göra själv.

Akne orsakas av att talgkörtlar i huden blir inflammerade. Besvären visar sig ofta som röda eller gula utslag som kan ömma eller göra ont. I mer sällsynta fall kan besvärlig akne uppstå i form av smärtande knölar eller cystor under huden. Vid besvärlig akne kan utslagen ge upphov till ärrbildning som är mycket svår att bli av med.

– Besvärliga former av akne kan vara väldigt påfrestande och påverka självbilden mycket, särskilt för unga personer, säger Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor och fortsätter:

– Det är viktigt att akne behandlas på rätt sätt och att du inte avvaktar med att behandla besvären. Inte minst gäller det långvarig och mer besvärliga former av akne, som annars riskerar att orsaka bestående ärrbildning. Idag finns det bra hjälp att få och många behandlingsmöjligheter.

4 råd för att hantera besvärande akne

 1. Tvätta dagligen

  Tvätta ansiktet 1–2 gånger dagligen. Det kan vara bra att använda en ansiktstvätt anpassad för aknebenägen hy som innehåller salicylsyra.

 2. Kläm inte

  Undvik att klämma på utslagen. Smuts och bakterier lätt kan komma in i talgkörtlarna och förvärra besvären och risken för ärrbildning ökar när du klämmer.

 3. Undvik feta hudprodukter

  Även aknebenägen hud behöver fukt för att inte hamna i obalans. Men undvik krämer, solskyddskräm och andra hudprodukter som innehåller mycket fett eller olja – fett riskerar att täppa till talgkörtlarna och kan förvärra besvären. Använd istället fuktgivande produkter anpassade för fet och oren hud och behandla kontinuerligt.

 4. Behandla rätt

  Använd dig av beprövade läkemedel. Det finns flera verkningsfulla alternativ som är receptfria. Vissa läkemedel, exempelvis de som innehåller kortison, kan framkalla akne. Du kan även få hjälp av läkare för att behandla akne med receptbelagda läkemedel.

Sök hjälp hos Min Doktor

Om du besväras av akne och behöver en medicinsk bedömning eller råd kring läkemedel, är du välkommen att vända dig till Min Doktors läkare genom mindoktor.se eller vår app.

Faktagranskad av: Henrik Kangro, specialistläkare i hematologi och internmedicin.

Dela artikeln: