Av: Min Doktor, 2019-11-08

Är ditt barn rädd för sprutor? Detta bör du som förälder tänka på

På Min Doktors kliniker har vi stor erfarenhet av att vaccinera såväl barn som vuxna mot olika sjukdomar såsom influensa, vattkoppor och TBE. Men hur bör man som förälder tänka och agera om ens barn är rädd för sprutor? Kristina Caetano, barnsjuksköterska och kvalitetssamordnare på Min Doktor, ger några råd.

Hur vanligt förekommande är sprutfobi eller spruträdsla?

– Det är vanligt att vara spruträdd. Hur rädslan ter sig är väldigt individuellt men det är alltid bra att informera vårdpersonal om rädslan för att de ska kunna hjälpa till på ett bra sätt.

– Det finns flera olika sätt att behandla rädslan, det första steget är alltid att acceptera att man upplever rädsla och att låta det ta den tid man behöver men att inte ge upp.

Finns det något man som förälder kan göra för att förhindra att ens barn utvecklar en rädsla för sprutor?

– Ja, det finns det absolut. Man ska naturligtvis alltid anpassa sig till barnets förutsättningar och ålder, men några generella råd kan vara bra att följa.

Före vaccineringen kan man:

  • Se till att barnet har ätit och är utvilat

  • Förbereda barnet på vad som ska hända. Detta bör inte ske långt i förväg utan kanske bara någon enstaka dag före. För lite äldre barn kan man berätta varför man blir vaccinerad genom att säga exempelvis ”sprutan ger kroppen ett extra skydd mot sjukdomar. Som en sköld.” Man kan påtala för barnet att det kan sticka, spänna och kännas ömt men att det mest onda snabbt går över.

Under vaccineringen kan man:

  • Hålla sig så lugn som möjligt och förmedla trygghet, till exempel genom att låta barnet sitta i ens knä

  • Hitta ett sätt att avleda barnets uppmärksamhet. Man kan blåsa såpbubblor, leka med någon rolig leksak, eller sjunga någon barnvisa precis före och efter själva sticket. Större barn kan man avleda genom att läsa en spännande saga eller prata om något barnet tycker är spännande.

Efter vaccineringen kan man:

  • Resa sig och sätta på ett plåster ganska snabbt så att barnet förstår att vaccineringen är över

  • Göra något trevligt, som att åka iväg på en utflykt, äta något gott, eller bara åka hem och ta det lugnt. Ju trevligare tiden efter upplevs desto mindre smärtsamma och obehagliga blir minnena från vaccineringen

Har du några tips på hur man som förälder bör agera om ens barn är rädd för sprutor?

– Barn som är rädda för sprutor behöver mer förberedelse innan de vaccineras. Man kan låta barnet känna att det har kontroll genom att låta det berätta hur det vill sitta och om det vill ha plåster eller inte.

– Barn ska aldrig tvingas till att ta en vaccination men det är viktigt att föräldern visar att vaccination är något som måste tas och att det inte är något farligt.

Dela artikeln: