Halskatarr

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Halskatarr – eller luftrörskatarr – är en mycket vanlig åkomma. Att drabbas en till två gånger per år är normalt. Små barn insjuknar i regel ännu oftare i luftrörskatarr. Katarren orsakas av virusinfektioner och går normalt över av sig själv inom tre till fyra veckor.

Vanliga symptom

De inledande symptomen påminner ofta om en vanlig förkylning. Du kan få ont i halsen, feber och snuva. Efter några dagar får du ofta hosta, det kan vara torr rethosta eller slemhosta. Ibland gör det ont i bröstkorgen när du hostar. Det kan även kännas lite svårt att andas på grund av ökad slemproduktion eller till följd av att luftrören blir trånga.

Behandling

I vissa fall kan receptfria hostdämpande preparat hjälpa. Rådgör med ditt apotek om vad som passar dig. Luftrörsvidgande preparat kan hjälpa när det är trångt i luftrören. Har du hög feber kan du ta en febernedsättande värktablett.

Luftrörskatarr kan utöver en virusinfektion bero på bakterier. Detta är mindre vanligt men kan i vissa fall leda till lunginflammation.

Sök akut vård om du har mycket hög feber och frossa. Om du har svårt att andas ska du ringa 112.

Vad kan jag göra själv?

Drick mycket vatten, det gör det enklare att hosta upp slemmet. Eftersom lungorna fungerar bättre när du sitter eller står upp bör du undvika att ligga ner alltför mycket. Håll huvudet högt och sov gärna med en extra kudde.

När kan Min Doktor hjälpa?

Misstänker du luftrörskatarr? Om du haft symptom ett tag och inte blir bättre kan vi ta reda på grundorsaken till dina problem. Kontakta Min Doktor om du har besvärlig hosta.

Trygg vård när du behöver det

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det