Hem > Hälsa och sjukdomar > Halskatarr

Halskatarr

Halskatarr – eller luftrörskatarr – är en mycket vanlig åkomma. Att drabbas en till två gånger per år är normalt. Små barn insjuknar i regel ännu oftare i luftrörskatarr. Katarren orsakas av virusinfektioner och går normalt över av sig själv inom tre till fyra veckor.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid halskatarr

De inledande symptomen påminner ofta om en vanlig förkylning. Du kan få ont i halsen, feber och snuva. Efter några dagar får du ofta hosta, det kan vara torr rethosta eller slemhosta. Ibland gör det ont i bröstkorgen när du hostar. Det kan även kännas lite svårt att andas på grund av ökad slemproduktion eller till följd av att luftrören blir trånga.

Behandling

I vissa fall kan receptfria hostdämpande preparat hjälpa. Rådgör med ditt apotek om vad som passar dig. Luftrörsvidgande preparat kan hjälpa när det är trångt i luftrören. Har du hög feber kan du ta en febernedsättande värktablett.

Luftrörskatarr kan utöver en virusinfektion bero på bakterier. Detta är mindre vanligt men kan i vissa fall leda till lunginflammation.

Sök akut vård om du har mycket hög feber och frossa. Om du har svårt att andas ska du ringa 112.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Drick mycket vatten, det gör det enklare att hosta upp slemmet. Eftersom lungorna fungerar bättre när du sitter eller står upp bör du undvika att ligga ner alltför mycket. Håll huvudet högt och sov gärna med en extra kudde.

När kan Min Doktor hjälpa?

Misstänker du luftrörskatarr? Om du haft symptom ett tag och inte blir bättre kan vi ta reda på grundorsaken till dina problem. Kontakta Min Doktor om du har besvärlig hosta.