Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i fingrarna

Ont i fingrarna

Värk i fingrar kan ha olika orsaker som slitage, infektion eller ledsjukdom. Till exempel kan det göra ont i lederna när du greppar saker eller böjer på fingrarna. Fingrarna kan också svullna upp eller domna bort.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Värk som kommer och går kan bero på överansträngning. Du kan också få tillfällig ledvärk i samband med förkylning då infektionen kan sätta sig i lederna. Om värken i fingrarna är långvarig kan det handla om en ledsjukdom. Ledsjukdomar som artros, gikt och ledgångsreumatism drabbar oftast äldre men förekommer också bland unga.

Karpaltunnelsyndrom orsakas av att en viktig nerv har kommit i kläm, vilket kan ge nedsatt känsel i händerna. Du kan till exempel känna av stickningar och domningar på natten och försämrad finmotorik. Det kan också göra ont i handen och handleden.

Symptom vid ont i fingrarna

Ledvärk kännetecknas av stela, ömma och ibland svullna leder. Det kan också göra ont att röra på fingrarna. Är värken bestående kan orsaken vara en ledsjukdom.

Om en led svullnar upp och du samtidigt får feber eller känner dig sjuk bör du söka vård omgående.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar värken. Vid ledsjukdomar, som till exempel reumatism och artros, brukar motion och sjukgymnastik rekommenderas.

Karpaltunnelsyndrom kan behandlas på olika sätt. Ibland räcker det med ett handledsstöd, i vissa fall behöver det opereras.

Sök vård för ont i fingrarna

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i fingrarna

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har ont i fingrarna och det inte går över kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03