Hem > Hälsa och sjukdomar > Ryggbesvär > Ont i svanskotan

Ont i svanskotan

Att ha ont i svanskotan kan vara besvärligt. Problemen orsakas ofta av en längre tids stillasittande eller om du ramlar och landar illa. Under graviditeten kan foglossning också leda till att svanskotan blir öm.

Sök vård för ont i svanskotanÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i svanskotan

Smärtan är ofta molande och intensiv. Ibland kan det vara svårt att veta var man har ont, eftersom smärtan ofta strålar mot analöppningen.

Vanliga symptom är:

  • Ont när du sitter

  • Smärta vid toalettbesök

Behandling

I många fall behöver du inte göra något åt smärtan, utan den går över av sig själv. Om du har mycket ont, kan du ta en värktablett.

Om du däremot haft ont länge eller om smärtan är väldigt stark, kan du behöva ytterligare behandling. Vid svår smärta kan man injicera lokalbedövningsmedel för lindring. I ovanligare fall kan det ibland behövas ett mindre kirurgiskt ingrepp för att komma tillrätta med problemet.

Om du får återkommande smärta i svanskotan, kan du behöva bli undersökt av en ortoped för att identifiera grundproblemet.

Om smärtan är kopplad till foglossning, är det viktigt att du informerar din barnmorska.

Sök vård för ont i svanskotan

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i svanskotan

Vad kan jag göra själv?

Det kan vara besvärligt att sitta ner när man har ont i svanskotan. För att underlätta kan du använda specialutformade sittunderlägg och ändra sittställning ofta.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har ont i svanskotan och varken smärtstillande preparat eller avlastande sittställningar hjälper, kan du kontakta Min Doktor. Ibland behövs ytterligare åtgärder.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-03-22