Hem > Hälsa och sjukdomar > Övrigt > Ont i tandköttet

Ont i tandköttet

Tandköttsinflammation är en vanlig orsak till att man får ont i tandköttet. Även tandprotester som inte passar kan leda till sår som gör ont. En annan orsak till att du får ont i tandköttet kan vara blottade tandhalsar som gör både tänder och tandhalsar mer känsliga.

Få hjälpÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i tandköttet

Ibland kan man få ont i tandköttet på grund av en infektion som har uppstått i samband med att en ny tand brutit fram och det är svårt att hålla rent runt tanden. Efter att ha dragit ut en tand finns också risk för att hålet där tanden har suttit blir infekterat. Otäta rotfyllningar kan släppa in bakterier och leda till inflammationer och infektioner.

En del sjukdomar, som bihåleinflammation, käkledsinflammation och kärlkramp, kan ge värk i ansiktet och därför misstas för tandvärk.

Symptom vid ont i tandköttet

  • Om du har fått en inflammation, känns tandköttet ofta svullet och ömt. Även tänderna kan kännas ömma. Tandköttet börjar lätt blöda när du borstar tänderna.

  • En skavande protes kan ge sår som gör ont.

  • Tandinfektioner ger ofta stark smärta och ömhet vid beröring.

Behandling

En mild tandköttsinflammation kan gå tillbaka av sig själv om du rengör tänderna noggrant och använder bakteriedödande medel som finns receptfritt på apoteket. Om du inte har blivit bättre inom några dagar, bör du uppsöka tandläkare.

Om ditt tandkött är svullet och du har ont, bör du konsultera en tandläkare direkt, då det kan handla om en inflammation eller infektion som kräver antibiotikabehandling.

Om du har besvär med en tandprotes som inte passar, kan en tandläkare slipa till den.

Få hjälp

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Få hjälp

Vad kan jag göra själv?

Du kan förhindra tandköttsinflammation genom att borsta tänderna noggrant med fluortandkräm och använda tandtråd och tandstickor för att göra rent mellan tänderna. Du kan även använda bakteriedödande medel.

Gå till tandläkaren vid jämna mellanrum. Då kan eventuella hål upptäckas på ett tidigt stadium.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om värken inte beror på en tandköttsinflammation eller tandinfektion, kan du kontakta Min Doktor. Det kan till exempel handla om en bihåleinflammation som ger smärta i tandköttet.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-08-14