Hem > Hälsa och sjukdomar > Ryggbesvär > Ont kring skulderbladen

Ont kring skulderbladen

När du får ont kring skulderbladen kan det bero på ett antal olika tillstånd. Man är ofta stel i muskler och leder till följd av stillasittande eller brist på träning. Värken går ofta över av sig själv, men kan i vissa fall kräva utredning.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i skulderbladen

Smärtan kan stråla från skuldror upp i nacke och huvud, eller ner i bröstryggen. Ibland beror den på en bakomliggande inflammation. Smärta från rygg och nacke kan också i många fall kopplas till stress och oro.

Vanliga symptom är:

  • Det känns stelt när du rör på axlarna

  • Du är öm när du trycker på muskler och leder

  • Smärtan kan kännas värre när du suttit stilla länge eller när du vaknar på morgonen

Behandling

Smärtan går ofta över av sig själv. Du kan till exempel ha överansträngt en muskel och behöver vila från snedbelastning och överdriven ansträngning en period. Vanligtvis handlar det dock om dålig blodcirkulation och svaga muskler. Det är därför viktigt att du rör på dig för att stärka kroppen och minska risken för skador.

Om du har haft rygg- och nackproblem som varat i över 2 veckor, kan du bli hjälpt av att gå till en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Ibland kan även akupunktur hjälpa.

Om det rör sig om ett mer djupgående problem eller ett olycksfall, kan det i mer ovanliga fall bli aktuellt med en operation.

Om du har mycket ont, kan du ta en värktablett.

Sök vård för ont kring skulderbladen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont kring skulderbladen

Vad kan jag göra själv?

Förebygg och lindra värk kring skulderbladen med hjälp av regelbunden motion. Om du har ett stillasittande arbete, är det viktigt att ta regelbundna pauser. Tänk på ergonomin och rör på dig så mycket du kan under arbetsdagen. Värme kan lindra värk i skuldrorna.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har haft ont i över 2 veckor utan tydlig orsak, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi tar reda på bakomliggande orsaker och ger dig hjälp för vidare behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03