Hem > Hälsa och sjukdomar > Övriga besvär > Sängvätning hos barn

Sängvätning hos barn

Sängvätning, även kallat enures, är mycket vanligt och innebär vanligtvis att barnet kissar på sig när hen sover. Ibland kan barn som besväras av sängvätning även ha andra problem med urinblåsan när hen är vaken. Besvären kan behandlas med hjälp av ett så kallat enureslarm, eller med en viss typ av medicin.

Sök vård för sängvätningÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid sängvätning hos barn

​Sängvätning, även kallat enures, är mycket vanligt och innebär vanligtvis att barnet kissar på sig när hen sover. Barn som besväras av sängvätning kan i vissa fall även ha andra problem med urinblåsan när hen är vaken. Det kan till exempel vara att barnet har problem att kissa, att hen krystar när hen kissar eller har svårt att tömma blåsan helt.

Man brukar skilja på enures som enbart ger besvär i form av sängvätning när barnet sover och enures som även ger upphov till symptom när barnet är vaket.

Eftersom besvär med att kissa i sängen är så vanliga hos småbarn och spädbarn i 1- till 4-årsåldern brukar man enbart kalla det för sängvätning eller enures när barnet är över 5 år gammalt. Ungefär 1 av 10 barn i 6-årsåldern besväras av sängvätning.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn besväras av sängvätning och i samband med detta upplever dålig självkänsla eller några andra symptom som är besvärliga, ska du söka vård.

Behandling

​Behandling av sängvätning kan se ut på lite olika sätt, beroende på hur regelbundet besvären förekommer och hur det påverkar barnets välmående och självkänsla. I vissa fall kan barnet få behandling med hjälp av ett så kallat enureslarm, som väcker barnet när hen kissar på sig i sömnen.

Ibland ges även behandling i form av en särskild medicin som minskar urinproduktionen. Detta kan hjälpa med att lindra besvären.

Sängvätning kan i sällsynta fall orsakas av en annan bakomliggande sjukdom, så som diabetes.

Innan ditt barn eventuellt får behandling för besvären brukar man i ett första skede försöka avgöra om det är någon annan orsak som ligger bakom. Det är då bra för sjukvården att veta om någon i familjen har haft problem med sängvätning, om barnet tidigare har haft en urinvägsinfektion eller besväras av förstoppning.

Sök vård för sängvätning

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för sängvätning

Vad kan jag göra själv?

​Barn som är över 6 år gamla och besväras av sängvätning kan ofta tycka det är jobbigt och få en dålig självkänsla av att kissa i sängen. Det är viktigt att du hjälper ditt barn att förstå att sängvätning inte är farligt eller något att skämmas över, och att besvären är mycket vanliga.

Om ditt barn har besvär med sängvätning, bör du se till att barnet kissar regelbundet på dagtid och att hen försöker att tömma blåsan varje gång hen går på toaletten. Det kan även vara bra att undvika att barnet dricker för mycket vätska under kvällen och nära inpå läggdags.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn besväras av sängvätning, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor