Hem > Hälsa och sjukdomar > Övriga besvär > Vätskebrist hos barn

Vätskebrist hos barn

Vätskebrist innebär att ett litet barn har ett så stort underskott på vätska att det inte kan upprätthålla kroppens normala funktioner. Vätskebrist kan vara mycket allvarligt, särskilt hos spädbarn, och kan uppstå av flera orsaker av vilka sjukdom med diarré och kräkningar är bland de vanligaste. Det är viktigt att tillföra barnet vätska så snart som möjligt.

Sök vård för vätskebristÖppet alla dagar, dygnet runt.

​Orsak och symptom vid vätskebrist hos barn

Vätskebrist innebär att ett barn har ett så stort underskott av vätska att hen inte kan upprätthålla kroppens normala funktioner. Förutom vätska går även salter och mineraler som är nödvändiga för att kroppen ska fungera förlorade. Vätskebrist är särskilt allvarligt för spädbarn, bebisar och småbarn och beror på den mindre kroppsvikten och den högre omsättningen av vätska.

Hos ett litet barn kan vätskeförlust leda till hög feber, vilket i sin tur leder till ännu mer vätskeförlust. Även för tidigt födda barn, barn med kroniska sjukdomar, hjärtsjukdomar och neurologiska sjukdomar är extra känsliga för vätskebrist.

Vätskebrist kan uppstå av många anledningar. Ofta beror det på sjukdom som leder till diarré, kräkningar och feber. Det kan också bero på att barnet utsatts för stark värme eller stor ansträngning.

Symptomen på vätskebrist hos ett litet barn kan vara många. Barnet kan bli trött, slutar kissa, har ingen saliv i munnen, vill inte leka eller orkar inte äta. Det kan också få mycket snabb puls. Små barn kan bli mycket gnälliga. Huden kan också förlora sin spänst. I allvarliga fall kan uttorkning leda till medvetslöshet.

När ska jag söka vård?

Spädbarn som är 3 månader eller yngre behöver komma direkt till barnakuten vid misstanke om vätskebrist. Detsamma gäller för tidigt födda barn. Barn som är 2 år eller yngre och har kraftig diarré behöver få vård. Detsamma gäller om barnet kräks så mycket att det inte får i sig vätskeersättning.

Om uttorkningen inte blir bättre, om allmäntillståndet är mycket dåligt eller om diarrén innehåller blod, behöver barnet också få vård. Det gäller också om barnet inte vill dricka. Obehandlad uttorkning kan vara mycket allvarlig. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Om barnet visar tecken på yrsel, är omtöcknat eller förvirrat, behövs vård akut via 112. Andra situationer där det är nödvändigt att söka hjälpa på barnakuten är om det inte kommer några tårar när barnet gråter, om barnet inte kissar, om hjärtfrekvensen är hög eller om det finns blod i avföring eller diarré.

Behandling

Inledningsvis får barnet genomgå ett antal tester för att få en uppfattning om allmäntillståndet. Läkaren ställer frågor om hur länge barnet varit sjukt och vilka symptomen är. En vanlig behandling är sedan intravenös vätsketillförsel, det vill säga vätsketillförsel direkt i blodbanan. Det gör normalt att barnet snabbt återhämtar sig.

Sök vård för vätskebrist

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för vätskebrist

Vad kan jag göra själv?

Om du misstänker att ditt barn har blivit uttorkat, finns det flera tecken du kan titta efter. Kissar barnet tillräckligt? Kommer det tårar när barnet gråter och är tungan och slemhinnorna fuktiga? Om svaret är nej på en eller fler av dessa frågor, är risken stor att barnet är uttorkat.

Om ditt barn är magsjukt och har feber, är det viktigt att du börjar ge barnet vätska direkt för att undvika uttorkning. Ett spädbarn som är 6 månader eller yngre behöver få i sig upp till 9 deciliter vätska på ett dygn. Ett barn som är mellan 1 och 2 år behöver få i sig upp till 1,5 liter vätska.

Ha som regel att alltid ha vätskeersättning hemma. Det finns färdig vätskeersättning att köpa på apoteket. Där kan du också få råd om mängd. Om barnet är 1 år eller äldre, kan du göra egen vätskeersättning. Använd 1 liter kokat, avsvalnat vatten med 2 matskedar socker och 1 tesked salt.

Om barnet inte vill eller har svårt att dricka, kan du använda en spruta som du kan köpa på apoteket. Ge till en början 5 milliliter var femte minut. Öka sedan dosen successivt. Spruta på insidan av kinden så att barnet inte kräks. Så länge barnet kräks ska du undvika söta drycker liksom light-drycker, eftersom de kan förvärra vätskebristen.

Om barnet har diarré, kan du ge dryck med lite socker i för att barnet ska få i sig energi. Efter ett tag kan du börja ge lätt mat som till exempel morotssoppa eller nyponsoppa. Undvik fullkornsprodukter. Inledningsvis kan yoghurt vara bättre än mjölk.

Om ditt barn har feber, kan du ge febernedsättande för att lindra. Tala med ett apotek om vad som är lämpligt att ge beroende på barnets ålder.

Om barnet helammas, ska du fortsätta göra det. Om barnet har svårt att suga, kan du pumpa ut bröstmjölk och sedan ge barnet med en sked.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för vätskebrist, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor