Av: Min Doktor, 2019-07-02

Ta kontroll över din astma

Nu kan Min Doktor hjälpa dig med digital uppföljning och behandling av din astma tillsammans med AsthmaTuner. Hos oss kan du följa din astma dag för dag, och du får individuella behandlingsrekommendationer baserat på din situation och hur du mår just idag.

– Vi på Min Doktor tror att astmapatienter både kan och vill ha mer kontroll över sin astma och sin behandling. Nu erbjuder vi tillsammans med AsthmaTuner astmapatienter att hantera och behandla sin astma hemifrån, säger Henrik Kangro, medicinskt ansvarig hos Min Doktor och fortsätter:

– Systemet sammankopplar patienterna med sjukvården och ger en förbättrad och mer kontinuerlig vård. Baserat på din lungfunktion och dina symptom bestämmer du och din läkare en behandlingsplan som är bäst för dig.

Individanpassad behandling

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer har alla med astma rätt till en behandlingsplan. Vi vet att de flesta med astma inte har en sådan eller ens vet vad det är. Låt oss förklara: Astma kan delas in i tre olika statusnivåer;

  1. kontrollerad,

  2. delvis kontrollerad,

  3. okontrollerad.

Detta kan variera från en dag till en annan på grund av till exempel förkylning eller pollen.

En behandlingsplan är en instruktion till dig för hur du ska behandla din astma beroende på vilken astmastatus du har vid det aktuella tillfället. Exempel: Ta en puff morgon och kväll om astman är kontrollerad, men två puffar morgon, lunch och kväll om den är delvis kontrollerad.

Du som sköter din astma via Min Doktor får låna hem en digital lungfunktionsmätare, en så kallad spirometer, som kopplas ihop med appen AsthmaTuner. Mätningen i AsthmaTuner sker i tre enkla steg. Mät din lungfunktion, svara på ett par enkla frågor om din astma och få en anpassad behandlingsrekommendation om vilken inhalator och hur många puffar som är optimalt för dig idag.

– Jag utvecklade AsthmaTuner för att få ett bättre underlag när jag träffar astmatiker, så att vi kan fokusera på viktiga saker som hur deras vardag kan förbättras. Istället för att astmatikern ska försöka förklara hur hen mår vid exempelvis pollensäsong eller vid fysisk aktivitet kan vi se det i mätningarna. Dessutom berättar AsthmaTuner för astmatikern vilken inhalator man ska ta när, säger överläkare Henrik Ljungberg, grundare av AsthmaTuner.

Så hjälper Min Doktor dig

Du gör först ett besök där läkaren säkerställer att din astma lämpar sig för digital behandling. Därefter får du hem den digitala spirometern och kan då få din behandlingsplan, den får du andra gången du träffa läkaren, i ditt andra besök.

Därefter mäter du din lungfunktion och loggar in i AsthmaTuner-appen varje dag eller några gånger i veckan för att få den bästa behandlingen för dig vid varje tillfälle. Efter en tid, vanligtvis ungefär tre månader, stämmer du och din läkare av att din behandlingsplan fungerar bra för dig.

Socialstyrelsen rekommenderar årlig uppföljning av astma, hur många besök just du bör göra beror på hur kontrollerad din astma är och hur du mår. Du och din läkare kommer överens om tider för uppföljningar och du får inbjudan när det är dags.

Vill du få bättre kontroll över din astma?

Klicka på Sök vård för att påbörja din behandling hos oss. Om du vill ha mer information, eller om du har synpunkter är du välkommen att kontakta Min Doktors support.

Dela artikeln: