Av: Min Doktor, 2023-05-12

Förnya p-piller smidigt i mobilen

Att förnya sitt recept på preventivmedel, såsom p-piller, är både enkelt och går snabbt hos Min Doktor. Här förklarar vi hur det går till när du vill förnya recept på p-piller. 

Kan man förnya p-piller online?

Hos Min Doktor kan du få hjälp och rådgivning att hitta det preventivmedel som passar dig bäst, eller att förnya recept på ett preventivmedel som du trivs med, som till exempel p-piller.

Om du fått p-piller utskrivet i annat syfte än att motverka graviditet, behöver du uppsöka den fysiska vården. Detta kan också gälla om du önskar kombinerade hormonella p-piller och samtidigt har:

  • Ärftlighet för blodpropp

  • Högt blodtryck

  • Kraftig övervikt

  • Har, eller har haft, bröstcancer

Om du tillhör någon av ovan riskgrupp kan istället östrogenfria p-piller (minipiller eller mellanpiller) vara ett alternativ.

Vad kostar det att förnya p-piller?

Det digitala besöket hos barnmorska är kostnadsfritt. Priset på själva preventivmedlet varierar beroende på preparat, vilken region du bor i och din ålder. Sedan den 1 januari 2017 är preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen kostnadsfria för alla som ännu inte fyllt 21 år. Detta gäller de flesta preventivmedel. 

Receptförnyelse hos Min Doktor

Min Doktor kan även hjälpa dig med receptförnyelse av andra typer av läkemedel, utöver preventivmedel, när du inte får tag i din ordinarie läkare och riskerar att få slut på medicin. Läkaren gör alltid en bedömning av ditt ärende innan receptet förnyas för att avgöra om förskrivningen är lämplig. 

Läs mer om receptförnyelse. 

Hur gör man för att förnya p-piller?

Att förnya p-piller genom ett digitalt vårdbesök hos Min Doktor är enkelt och går snabbt.

Så här gör du:

  1. Använd appen eller mindoktor.se och lägg ett ärende

  2. Svara på några frågor

  3. Fyll i din hälsoprofil

  4. Skicka in ärendet

  5. Få kontakt med en barnmorska via chatt

  6. Hämta ut dina p-piller på apotek

Faktagranskad av:

Therese Sok, barnmorska hos Min Doktor

Dela artikeln: