Av: Min Doktor, 2020-04-20

Läkarens tips för att lindra pollenbesvär

Röda, kliande ögon, nysattacker och rinnande näsa - känns symptomen igen? Nästan var tredje svensk lider av pollenallergi, men hur vet man egentligen när man bör söka läkarvård för sina besvär? Och hur skiljer man på en pollenreaktion och coronasymptom? Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef hos Min Doktor, har svaren och ger sina bästa tips för att lindra pollenbesvär.

– De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen för att behandlingen ska bli effektiv, säger Henrik Kangro.

När ska man söka vård?

Receptfria allergimediciner mot pollen finns tillgängliga på apotek, både i tablettform, som ögondroppar och som nässpray. Men om de receptfria preparaten inte lindrar dina besvär kan du behöva söka vård för din pollenallergi.

– Då kan du behöva kortisontabletter eller nässpray med både antihistamin och kortison utskrivna av en läkare. Om besvären är stora går det även att få en allergivaccination, en så kallad hyposensibilisering, där patienten under en längre tid får sprutor med det allergen som ger allergiska besvär. Steg för steg höjs dosen och kroppen vänjer sig vid allergenet.

Du ska alltid söka vård om du får pollenallergi med astmasymptom. Sök akutvård om du får svårt att andas. Det samma gäller små barn som har stora pollenbesvär eller andningsbesvär.

Pollenallergi eller corona?

Symptomen för pollenallergi och covid-19 kan likna varandra, och därför kan det ibland vara svårt att veta om du bär på det smittsamma coronaviruset eller har fått en allergisk reaktion från pollen.

Folkhälsomyndighetens rekommendation vid allergi är att du ska stanna hemma även vid lindriga symptom av snuva, hosta eller ont i halsen och ta allergimedicin. Om medicinen hjälper och dina symptom inte förvärras så är det troligtvis pollenallergi det rör sig om, och då behöver du inte längre stanna hemma. Om du däremot får feber eller om dina symptom inte försvinner trots medicineringen ska du stanna hemma och inte träffa folk förrän 48 timmar efter att du blivit symptomfri.

– Just i år är det av den anledningen ännu viktigare att påbörja sin pollenmedicinering i tid, för att slippa få allergireaktion av pollen och därmed slippa stanna hemma, säger Henrik Kangro.

Få hjälp av Min Doktor

Min Doktor kan hjälpa både dig som misstänker pollenallergi och vill ha en diagnos och råd om behandling, dig som redan vet om att du har pollenallergi men inte blir hjälpt av receptfria behandlingsmetoder, och dig som behöver förnya recept för dina pollenpreparat. Besök mindoktor.se eller vår app.

11 tips som kan lindra dina besvär

 1. Byt kläder när du har varit utomhus så sprider du inte pollen hemma.

 2. Följ pollenprognoser för att bli beredd på och bättre kunna justera behandling.

 3. Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

 4. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen kan fastna i kläderna.

 5. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

 6. Om du har gräsallergi bör du klippa gräset på morgonen när daggen binder pollenkornen.

 7. Skölj håret innan du lägger dig så att du sköljer bort pollen ur ditt hår.

 8. Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer då pollenallergi förvärras av tobaksrök.

 9. Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, alternativt skölj ur pollen ur deras päls.

 10. Undvik öppna fönster och lämna blommorna utanför.

 11. Var också uppmärksam på om något du äter triggar din pollenallergi. Pollenallergiker har ofta korsallergier och kan till exempel reagera på stenfrukter, äpplen, päron eller nötter, särskilt under pollensäsongen.

Dela artikeln: