Av: Min Doktor, 2018-11-21

Så slipper du ögoninflammation

Tvätta händerna. Det är läkarens bästa tips för att undvika ögoninflammation. Har du drabbats är att tvätta ögonen med ljummet vatten det bästa tipset.

– Både vi läkare och patienter har sannolikt en stor övertro på behandling med antibiotikadroppar vid ögoninflammation. I vetenskapliga studier har man sett att endast en av tio som får behandling med ögondroppar läker ut infektionen snabbare, säger Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin.

Anledningen till att antibiotikadroppar inte hjälper tros bero på att den största delen av en ögoninflammation beror på virusinfektioner. Och antibiotika biter inte på virusinfektioner.

– Dessutom klarar kroppen utmärkt av att läka ut enklare bakterieinfektioner på egen hand, något som dessutom stärker immunförsvaret så att det står bättre rustat till nästa infektion.

Handhygienen är viktig

Ögoninflammation orsakas i de flesta fallen av en virusinfektion i samband med förkylning. Denna infektionen påverkar även slemhinnan i ögat, på samma sätt som i näsan och svalget. Ögoninflammation är vanligt hos mindre barn, troligtvis för att de kliar sig i ögonen ofta och på så sätt sprider virusinfektionen.

– Därför är det viktigt att man försöka vara noggrann med handhygienen och regelbundet tvättar rent ögonen med ljummet vatten, säger Ola Gavelin.

I enstaka fall kan virusinfektionen efter några dagar övergå i en bakteriell infektion. Ofta börjar det då i det ena ögat och kan sedan spridas vidare till det andra. Även vid bakteriell ögoninflammation är det viktigaste att tvätta rent så brukar dessa kunna läka ut utan att någon ytterligare behandling är nödvändig.

Dela artikeln: