Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Åksjuka hos barn

Åksjuka hos barn är vanligt och innebär att kroppen reagerar på ett visst sätt av att vara i rörelse, till exempel av att färdas med bil, båt eller flygplan. Vanliga symptom är illamående, kräkningar och trötthet. Åksjuka kan behandlas med hjälp av vissa typer av medicin.

​Orsak och symptom vid åksjuka hos barn

Åksjuka hos barn är vanligt och innebär att kroppen reagerar på ett visst sätt av att vara i rörelse. Besvären tros bero på att balansorganen och synen uppfattar att rörelse sker i hög hastighet samtidigt som kroppen är stilla, och kroppen kan av denna anledning reagera.

Åksjuka uppstår vanligtvis i samband med resor med bil, båt eller flygplan. Vanliga symptom av åksjuka är illamående, kräkningar, kallsvettningar och trötthet. Om ett barn drabbas av åksjuka, kan hen även bli blek i huden. Det är vanligt att åksjuka börjar med att barnet gäspar och verkar trött. Åksjuka är vanligast hos småbarn under 10 år, och besvären försvinner ofta när barnet blir äldre.

När ska jag söka vård?

​Oftast behövs ingen vård för att behandla besvär med åksjuka. Om ditt barn besväras av kraftiga symptom av åksjuka eller om behandling av åksjuka inte hjälper, kan du söka vård. ​

Behandling

Det behövs oftast ingen särskild behandling av besvären som uppstår i samband med åksjuka. Vissa barn kan dock ibland behöva behandling med hjälp av vissa typer av medicin för att lindra besvären som kan uppstå i samband med åksjuka. Tänk på att vissa typer av medicin som ges för besvär med åksjuka inte ska ges till barn under 12 år. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få. ​

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis ofta besväras av åksjuka, kan det vara bra att se till att hen är ordentligt utvilad innan resan börjar. Det är också bra om barnet försöker fokusera blicken på vägen eller i färdriktningen, i syfte att undvika att symptomen förvärras. Det kan också hjälpa om barnet får frisk luft och får ta pauser i resandet med jämna mellanrum.

Om du och ditt barn färdas med buss, tåg, båt eller flygplan, kan det vara bra att informera personalen om ditt barns tillstånd. De vet ofta var det är bra att sitta för att undvika att åksjukan förvärras, samtidigt som de kan hjälpa om barnet behöver kräkas. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn återkommande besväras av åksjuka, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​ Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​ Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​ Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för åksjuka hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab