Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Lichen sclerosus

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ger upphov till vita, kliande fläckar i huden, framför allt på könsorganen och runt analöppningen. Orsaken till lichen sclerosus är inte känd, men tillståndet har koppling till flera olika autoimmuna sjukdomar, det vill säga sjukdomar som beror på att immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader.

Sök vård för lichen sclerosusÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk hudsjukdom som oftast uppträder på könsorganen och runt analöppningen, men ibland även på andra delar av kroppen. Huden får vita, porslinsliknande fläckar och blir efterhand tunn, skör och känslig för skador. Det är inte alla som upplever symptom vid lichen sclerosus, men en del får klåda och sveda. Ju tidigare behandling inleds, desto mindre är risken för svårare besvär och komplikationer. 

Vem kan drabbas?

Lichen sclerosus kan uppträda i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor över 50 år. Sjukdomen är cirka 10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män. 

Hur uppkommer lichen sclerosus?

Forskning pågår för att ta reda på exakt varför sjukdomen uppkommer - troligtvis orsakas den av flera samverkande faktorer. Det vi vet är att tillståndet inte är smittsamt och att det har en koppling till andra autoimmuna sjukdomar. Lichen sclerosus är vanligare inom vissa familjer, vilket talar för att det kan finnas en ärftlig komponent.

Symptom vid lichen sclerosus

Vid lichen sclerosus blir huden först vit och elfenbensliknande, senare tunn och skör. Hudförändringarna uppträder fläckvis, och kan vara alltifrån några millimeter stora till sammanhängande områden runt vulva och ändtarmsöppning.

Vanligen är det huden i vulva, på mellangården och runt anus som är påverkad hos kvinnor, medan män brukar få besvär från förhud och ollon. Hudförändringar kan förekomma på andra delar av kroppen, men det är mindre vanligt. Då är det för det mesta huden på bålen och brösten som drabbas. 

Typiska symptom vid lichen sclerosus är:

 • Vita fläckar i huden. Med tiden blir den drabbade huden tunn, skrynklig och får sprickor.

 • Klåda som kan vara intensiv, i synnerhet nattetid. Klådan leder lätt till rivskador. 

 • Brännande sveda.

 • Blödningar under huden. 

 • Sammanväxningar i vulva.

 • Förtvining av de inre blygdläpparna. 

 • Samlagssmärta. 

 • Trång förhud

 • Svårigheter att kissa, om urinrörets mynning är påverkad (hos män). 

Undersökning och behandling

Diagnosen lichen sclerosus ställs som regel av en hudspecialist. Eftersom sjukdomen är kronisk och kräver långvarig behandling med starka läkemedel är det viktigt att diagnosen är säkerställd. För att utesluta andra orsaker till vita fläckar, svårläkta sår eller klåda i underlivet kan vävnadsprover behöva tas från hudförändringarna. Vid lichen sclerosus ses typiska vävnadsförändringar i mikroskop. 

Lichen sclerosus behandlas med stark kortisonsalva, först dagligen och senare med längre intervall. När symptomen har lagt sig brukar det behövas underhållsbehandling, till exempel salva en gång i veckan, för att hålla besvären borta. Män som har fått trång förhud till följd av lichen sclerosus kan behöva få förhuden åtgärdad kirurgiskt.  

När bör jag söka vård?

Om du har vita fläckar i huden som inte försvinner, eller andra symtom som kan tala för  lichen sclerosus bör du söka vård. Ju tidigare tillståndet behandlas, desto mindre är risken för att du ska få besvär som sammanväxningar eller trång förhud.

Sök vård för lichen sclerosus

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för lichen sclerosus

Vad kan jag göra själv?

Om du har lichen sclerosus är det viktigt att du står på en underhållsbehandling som fungerar och att du går på regelbundna läkarkontroller. Förutom att behandla med receptbelagd salva behöver du också se till att huden inte blir uttorkad:

 • Undvik överdrivet tvättande av underlivet. Använd inte tvål, eftersom det irriterar den känsliga huden ytterligare. Tvätta hellre med enbart ljummet vatten eller särskild tvättolja för underlivet. 

 • Smörj med intimkräm, vaselin eller annan mjukgörande kräm efter tvätt och när huden känns torr.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Lichen sclerosus är en sjukdom som behöver utredas och behandlas vid en fysisk specialistmottagning. Om du misstänker att du kan ha lichen sclerosus kan du kontakta Min Doktor för en bedömning och råd kring hur du ska gå vidare.

Publicerad:

2023-03-16

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, Specialistläkare i dermatologi och venereologi, Min Doktor