Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Värk i kropp och muskler

Värk i kropp och muskler

Det finns flera orsaker till att du kan få ont i kroppen. Ibland handlar det om överbelastning eller överansträngning av musklerna, till exempel kan du få ont efter fysiskt tungt arbete eller ett hårt träningspass. Har du fått en infektion är det inte ovanligt att kroppen reagerar med feber och muskelvärk.

Sök vård för värk i kropp och musklerÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om värk i kropp och muskler

Stress och depression kan leda till att du får ont i kroppen. När du är stressad spänner du dig omedvetet, vilket kan göra att du får ont. Vid depression är det vanligt med huvudvärk och ont i muskler och leder.

Det finns även sjukdomar som ger muskelvärk, till exempel fibromyalgi som kan ge kronisk värk var som helst i kroppen men det vanligaste är i nacke, axlar och nedre delen av ryggen. Andra symptom är ökad smärtkänslighet, trötthet och huvudvärk.

Den inflammatoriska muskelsjukdomen myosit ger också muskelvärk, den är dock relativt ovanlig. Ledgångsreumatism kan också orsaka värk i kroppen då lederna blir inflammerade och svullna.

Symptom vid värk i kropp och muskler

Symptomen kan se olika ut beroende på vad som orsakar värken. Smärtan kan i vissa fall komma och gå, i andra fall vara konstant. Den kan kännas i hela kroppen eller vara lokaliserad till vissa punkter. Du kan också ha andra symptom som stelhet och trötthet.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan i kroppen. Överbelastningsskador kan behandlas med sjukgymnastik. Är stress eller depression grundorsaken behandlar man denna. Långvarig smärta som orsakas av till exempel fibromyalgi brukar behandlas med en kombination av psykologiska insatser och fysisk träning.

Sök vård för värk i kropp och muskler

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för värk i kropp och muskler

Vad kan jag göra själv?

Träning är bra för den som har kronisk smärta. Men den behöver anpassas till dina förutsättningar. En sjukgymnast kan ge råd om vad som passar dig bäst.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har besvär med smärta i rörelseapparaten kan Min Doktor hjälpa dig med bedömning och behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-03-20