Av: Min Doktor, 2019-11-17

Håll koll på dina hudförändringar

Att födelsemärken ändrar form och utseenden under livets gång behöver inte vara något konstigt, men när förändringarna avviker från hur dina födelsemärken brukar se ut bör du få dem undersökta.

När hudförändringar och födelsemärken växer oregelbundet, eller får former eller färger som du inte är van vid kan det vara tecken på malignt melanom.

– Alla människor får genom åren hudförändringar, och de allra flesta är godartade, helt snälla. Vi får också nya födelsemärken under hela livet. Men om det dyker upp något som inte ser ut som allt annat, att det avviker, då är det bra att en läkare får titta på det, säger Daniel Brännström, specialistläkare inom dermatologi.

Fläckar som avviker

Både nya och befintliga födelsemärken kan ändra utseende. Det går inte att säga exakt vilka faktorer som avgör om en förändring är elakartad eller godartad. En riktlinje är att det avviker från hur de brukar se ut, till exempel att den är asymmetrisk, är mycket större, har flera färger eller en annan färgnyans än vad dina övriga födelsemärken har. Även sådana förändringar kan vara godartade, men bör bedömas av läkare.

– Om det där är något som inte känns rätt, som man själv reagerar på, då är det bra att kolla upp det. Och om det blöder spontant, eller du får ett sår eller en knuta som inte läker på ett par veckor ska du absolut kolla upp det.

Håll koll på dina leverfläckar

Min Doktor kan hjälpa dig att bedöma din hudförändring och remittera till eventuell behandling. Att hitta malignt melanom tidigt är viktigt. Därför tycker Daniel att man ska hålla koll på sig själv och anhöriga, och själv undersöka sin kropp varje månad. Att vara försiktig med solen är det viktigaste skyddet för att förebygga risken för malignt melanom.

– Malignt melanom är en av de allvarligaste cancerformerna om man hittar den sent, men de allra flesta hittar man tidigt och kan ta bort utan bekymmer. Det är viktigt att hitta dem tidigt, innan de har hunnit växa på djupet, säger Daniel Brännström och fortsätter:

– En annan stor vinst är att kunna slappna av och inte behöva oroa sig för en hudförändring man annars går och undrar över.

Sök vård

Barn: Utslag, eksem och hudförändringar

Vuxen: Födelsemärke

Dela artikeln: