Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Fistel vid ändtarmsöppningen

Fistel vid ändtarmsöppningen

En fistel vid ändtarmsöppningen är ofta en komplikation till en analabscess (analböld), men den kan även vara orsakad av skada eller sjukdom. Typiska symptom är ömhet, irriterad hud, och att det läcker ut var och tarminnehåll genom fistelöppningen.

Sök vård för fistel vid ändtarmsöppningenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad betyder fistel?

En fistelgång är en sorts kanal som leder från ett organ, blodkärl eller hålrum till ett annat organ, blodkärl eller hålrum, eller ut genom huden. Fistlar kan uppstå till följd av skada eller sjukdom. De kan också vara skapade genom en operation. En fistel kan till exempel uppkomma om du har en inkapslad varansamling (böld) som brister för att tömma sig på innehåll, och sedan inte läker ihop ordentligt.

Vad innebär fistel vid ändtarmsöppningen?

En fistel som mynnar i området runt ändtarmsöppningen kan leda från nedre delen av ändtarmen (analfistel) eller högre uppifrån i ändtarmen (rektalfistel). Fistlar kan dessutom bildas mellan ändtarmen och slidan, eller ändtarmen och urinblåsan.

Vad orsakas fistlar vid ändtarmsöppningen av?

Analfistlar uppkommer oftast på grund av att en tidigare analböld inte har läkt som den ska. En analböld, eller analabscess som det också kallas, är detsamma som en varhärd i vävnaderna runt ändtarmen. En analabscess kan bildas när en analkörtel har blivit infekterad med tarmbakterier.

En böld som har vuxit sig stor brukar skapa gångar, och till sist tömmer sig bölden på var genom att en gång öppnar sig till antingen utsidan av kroppen (genom huden) eller ett intilliggande organ (till exempel slidan eller urinblåsan). När en sådan öppning finns kvar en längre tid – istället för att läka ihop – kallas den för en analfistel.

Fistlar från övre delen av ändtarmen, rektalfistlar, kan uppstå om tarmväggen har blivit skadad av olika anledningar. En vanlig orsak är divertikulit, inflammerad tarmficka, som har brustit och lett till infektion i vävnaden utanför tarmen. Inflammatorisk tarmsjukdom – framför allt Crohns sjukdom, mer sällan ulcerös kolit – kan också medföra skador i tarmväggen och fistelbildning. Dessutom kan cancertumörer som växer genom tarmväggen ge upphov till rektalfistlar. Strålbehandling av cancer kan även det medföra att tarmen skadas och att en fistel bildas. Revor mellan slidan och ändtarmen kan ibland bero på förlossningsskador.

Vad är det för symptom vid fistel i ändtarmsöppningen?

Många som har en analfistel har tidigare haft symptom på en analböld i form av en varm och öm svullnad i närheten av ändtarmsöppningen. Smärtan kan även stråla ut i skinkan. När fisteln väl har bildats kan den ge följande symptom:

 • En liten öppning i huden intill ändtarmsöppningen. Fistelns mynning kan vara svår att se, men den kan ibland märkas genom att det sipprar ut vätska.

 • Det droppar varig vätska eller tarminnehåll genom öppningen.

 • Huden runt ändtarmsöppningen blir fuktig och irriterad.

 • Smärta intill ändtarmsöppningen. Smärtan kan stråla ut i skinkan eller benet.

 • Gaser från tarmen kan läcka ut genom fisteln. Om fisteln mynnar i slidan eller urinblåsan, kan det upplevas som "pruttar" från slidan eller penis.

 • Besvärlig infektion i slidan eller urinblåsan, som orsakas av att tarmbakterier ständigt förs dit.

 • Om fistelns öppning växer ihop eller täpps till, är det vanligt att analbölden kommer tillbaka.

Undersökning och behandling

Vid läkarbesöket får du berätta om dina symptom och din sjukdomshistoria, till exempel om du har besvär med återkommande diarréer, slemmig avföring eller blod i avföringen, eller om du har haft en förlossningsskada. Läkaren undersöker området runt ändtarmsöppningen och inspekterar ändtarmens insida med hjälp av ett genomskinligt plaströr (proktoskop eller rektoskop). Vanligen görs också en bildundersökning med MR-kamera eller datortomografi.

Analfistlar och rektalfistlar behöver behandlas kirurgiskt. Det finns flera olika operationsmetoder:

 • Fistelgången öppnas upp och får läka ihop naturligt genom att ett ärr bildas.

 • Fisteln avlägsnas och omgivande vävnader får läka genom ärrbildning.

 • En tråd träs genom fisteln, så kallad Seton-behandling. Tråden hjälper till att hålla fisteln öppen, så att vätska och var kan dräneras ut. När det inte längre finns någon vätska kvar som retar vävnaderna och förhindrar läkning, kan fisteln gradvis bli bättre och till sist försvinna helt.

 • Den inre fistelöppningen täpps igen med en liten plugg.

 • I svåra fall kan en kolostomi behövas, antingen tillfälligt medan fisteln läker, eller som en permanent lösning. Kolostomi innebär att tjocktarmen kopplas till en påse på utsidan av magen.

Efter operationen är det som regel lång läkningstid, ofta 6 till 8 veckor, ibland längre. De första 2 veckorna brukar såret ömma och vätska sig, och såret behöver läggas om med rena kompresser. Eftervården brukar gå bra att sköta själv hemma. 

När bör jag söka vård?

Om du har en vätskande öppning intill ändtarmsöppningen bör du söka vård, eftersom fistlar normalt inte försvinner utan behandling.

Om du har en ömmande svullnad i området runt ändtarmen, bör du också kontakta vården, eftersom det kan vara tecken på en analabscess.

Vad kan jag göra själv?

En ändtarmsfistel blir inte bra genom enbart egenvård. Om du har symptom som kan bero på en böld eller fistel, behöver du söka vård så snart som möjligt. Under tiden du väntar på undersökning eller operation kan du lindra symptomen genom att:

 • Använda trosskydd som samlar upp sekret från fisteln. Därigenom minskas dålig lukt och huden blir inte lika irriterad.

 • Skölja området med ljummet vatten någon eller några gånger dagligen.

 • Använda en sittring (uppblåsbar ring), om det gör ont när du sitter ner.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktors läkare kan ge dig en första bedömning av dina symptom. Om läkaren misstänker att du har en fistel eller analabscess, blir du hänvisad till en fysisk mottagning för fortsatt utredning och behandling.

Publicerad:

2023-05-30

Senast uppdaterad:

2024-03-12

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor