Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Hjulbenthet och kobenthet hos barn

Hjulbenthet och kobenthet hos barn

Hjulbenthet och kobenthet är vanliga tillstånd hos barn. Hjulbenthet är när barnets knän är längre ifrån varandra än vanligt. Kobenthet innebär att fötterna är längre ifrån varandra än vad som är normalt. Besvären läker i de flesta fall ut av sig själv.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid hjulbenthet och kobenthet hos barn

​Hjulbenthet och kobenthet är ganska vanliga tillstånd som orsakar gångsvårigheter hos barn i vissa åldrar. Hjulbenthet är när barnets knän är längre ifrån varandra än vanligt. Vid hjulbenthet kan ett vanligt symptom eller kännetecken vara att barnet sträcker knäna bakåt. Kobenthet innebär att fötternas position är längre ifrån varandra än vad som är normalt.

Hjulbenthet är normalt förekommande hos barn under 3 år och tillståndet brukar i de allra flesta fall läka ut av sig självt, det vill säga att knäna rätar ut sig. Kobenthet är vanligt hos barn mellan 3 och 5 år och brukar, likt hjulbenthet, läka av sig självt när barnet blir äldre.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn har hjulbenthet eller kobenthet och besvären inte läker ut av sig självt med tiden, eller om ditt barn upplever stora besvär av tillståndet, ska du söka vård.

Tänk på att det vanligtvis tar flera år innan du märker av att ditt barn kan behöva en viss typ av behandling för att lindra och korrigera besvären.

Behandling

​​I de allra flesta fall läker besvär med hjulbenthet och kobenthet ut av sig självt när barnet blir äldre. Det behövs alltså ingen särskild behandling eller medicin vid lindriga former av hjul- eller kobenthet.

Om besvären är mycket uttalade, det vill säga att knäna eller fötterna är mycket felplacerade, kan det behövas behandling i form av en operation.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

​Det är viktigt att du är medveten om att både hjulbenthet och kobenthet är normala tillstånd och generellt sett inget att oroa sig över, eftersom kroppen oftast korrigerar besvären av sig självt. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för hjulbenthet eller kobenthet, ska du kontakta den fysiska vården.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-07-18

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor