Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Muskel- och ledbesvär hos barn

Mitt barn har ofta ont i knäna – vad kan det bero på? Vad är orsaken till barnreumatism? Kan jag göra något själv för att behandla mitt barns ryggbesvär? Hur får ett barn skolios? Är höftbesvär vanligt hos barn?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test och hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av muskel- och ledbesvär. Allt för att du ska känna dig trygg.

Generellt om muskel- och ledbesvär, vanliga symptom och behandling

Det är vanligt att barn drabbas av olika typer av muskel- och ledbesvär under uppväxten, vilket ofta har att göra med att kroppen förändras i samband med att barnet växer. Muskel- och ledbesvär kan också bero på ett medfött tillstånd eller att barnet har överansträngt någon del av kroppen i samband med fysisk aktivitet. På denna sida beskriver vi några av de vanligaste tillstånden som ger upphov till besvär i muskler och leder.

Hjulbenthet och kobenthet är tillstånd som kan uppstå på grund av att kroppen förändras, till exempel när barnet börjar lära sig att gå. Hjulbenthet är när barnets knän är längre ifrån varandra än vanligt och kobenthet är när fötternas position är längre ifrån varandra än vad som är normalt. Hjulbenthet är vanligast hos småbarn i 1- till 3-årsåldern, medan kobenthet ofta förekommer hos barn i 3- till 5-årsåldern. Besvär med både hjul- och kobenthet försvinner oftast när barnet blir äldre.

Växtvärk är ett tillstånd som också är förknippat med att barn växer. Vanliga symptom av växtvärk är smärta och värk i benen, både på framsidan och baksidan. Besvären uppstår nästan alltid på kvällar eller nätter och kan förekomma hos barn ända upp i 12-årsåldern.

Olika former av muskel- och ledbesvär kan orsakas av överansträngning i samband med fysisk aktivitet. Barn och ungdomar som ägnar sig åt någon idrott eller annan ansträngande fysisk aktivitet kan drabbas av till exempel knä- eller ryggbesvär.

Det finns också tillstånd som kan ge upphov till återkommande besvär i leder på olika ställen i kroppen. Barnreumatism är samlingsnamnet på sjukdomar som ger upphov till inflammationer i en eller flera leder. Vanliga symptom kan vara att lederna i kroppen värker, blir stela, svullna och ibland även vätskefyllda. Barnreumatism är relativt ovanligt och det finns ofta effektiv behandling för att lindra besvären.

Olika typer av ryggbesvär kan ibland vara återkommande, till exempel skolios. Skolios innebär att ryggraden är krokig, vilket kan ge upphov till smärta i och runt ryggen. Skolios innebär ofta lindriga besvär och kräver vanligtvis ingen särskild behandling.

Infektioner kan också ge upphov till smärta i muskler och leder, även om det är mer sällsynt. Höftinflammation är den vanligaste höftsjukdomen hos barn och kan ge upphov till smärta i höften. Höftinflammation kan uppstå som en följd av att barnet har fått en annan infektion, till exempel öroninflammation.

Barn och spädbarn får vid ett flertal tillfällen under uppväxten genomgå olika tester, till exempel undersökningar av höfter och ryggrad, för att tidigt identifiera olika muskel- och ledbesvär. Dessa typer av undersökningar genomförs vanligtvis på barnavårdscentralen eller via skolhälsovården.

Behandling av muskel- och ledbesvär kan se olika ut beroende på vilken typ av besvär det rör sig om, var i kroppen besvären uppstår och vad som är orsaken. Flera muskel- och ledbesvär som är orsakade av överansträngning, fysisk aktivitet eller på grund av att barnet växer går ofta över av sig själva. Ibland kan det behövas smärtstillande medicin för att lindra besvären.

I mer sällsynta fall behöver barnet få en annan typ av behandling för att komma tillrätta med medfödda fel eller andra skador i muskler, leder och skelett. Behandling av mer allvarliga tillstånd kan ibland behöva ges i form av fysioterapi eller operation.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för någon form av muskel- eller ledbesvär, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för muskel- och ledbesvär hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab