Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor
Skolios innebär att ryggraden av olika anledningar är krokig. Skolios brukar delas in i två typer, funktionell respektive strukturell skolios. Vanliga symptom är smärta i ryggen, att skuldrorna sitter olika högt och att bäckenbenet är snett. Skolios kräver oftast ingen behandling, men ibland kan det behövas viss typ av behandling för att lindra besvären.
Skolios innebär att ryggraden av olika anledningar är krokig, och kan förekomma hos barn och småbarn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom är smärta i ryggen, att skuldrorna sitter olika högt och att bäckenbenet är snett. Skolios kan även kännas igen av att bröstkorgen ser olika stor ut när barnet böjer sig fram.
Skolios kan bero på att barnet har olika långa ben, och att detta leder till att bäckenet i midjan blir snett. Orsaken till skolios kan inte alltid fastställas, men man vet att besvären inte kan smitta.
Symptomen av skolios kan variera, beroende på vad som orsakar besvären. Skolios brukar delas in i två typer, som kallas för funktionell respektive strukturell skolios.
Vid funktionell skolios brukar man säga att ryggraden är krökt med under 15 grader. Denna typ av skolios orsakar oftast inga kraftigare symptom, och oftast rätas ryggen ut när barnet sitter eller ligger ner.
Strukturell skolios innebär att ryggraden är krökt över 15 grader eller att den inte rätas ut när barnet sitter eller ligger ner. Denna typ av skolios kan ge upphov till mer besvärliga symptom, såsom en mer påtaglig smärta samt trötthet.
Oftast syns symptomen av skolios när barnet är i 6- till 8-årsåldern och uppåt, men de kan även synas hos barn i 2- till 5-årsåldern.
Om du misstänker att ditt barn eller spädbarn besväras av någon form av skolios, eller om hen upplever ryggbesvär och du inte vet orsaken, ska du söka vård.
Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.
Vid lindriga former av skolios, så kallad funktionell skolios, behövs oftast ingen särskild behandling. Om skoliosen beror på att barnet har olika långa ben kan det ibland hjälpa att barnet får ett inlägg i skon för att på så sätt räta ut ryggen. Det kan ibland också vara bra att ge barnet smärtstillande medicin för att lindra besvären som kan uppstå.
Vid svårare former av skolios, så kallad strukturell skolios, kan det behövas behandling genom att barnet får bära en korsett för att undvika att ryggraden kröks ännu mer när barnet växer. I mer sällsynta fall kan det behövas en operation för att åtgärda besvären.
Om ditt barn besväras av skolios är det viktigt att hen rör på sig, i syfte att stärka muskler och leder. Detta kan i sin tur lindra besvären och underlätta motoriken.
Om ditt barn uppvisar symptom för skolios, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013