Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Växtvärk hos barn

Växtvärk hos barn

Växtvärk är ett vanligt och ofarligt tillstånd hos barn på 3 till 12 år. Värken märks främst i benen och uppträder oftast på kvällar och nätter. Barnet kan då vakna och vara svårt att trösta. Växtvärk går normalt över efter en tid. Det finns ingen särskild behandling, men det går att lindra besvären på olika sätt.

Sök vård för växtvärkÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid växtvärk hos barn

Växtvärk är ett vanligt och ofarligt tillstånd hos småbarn på 3 till 6 år. Växtvärk förekommer ända upp i 12-årsåldern.

Växtvärk uppträder nästan alltid på kvällar och nätter. Det vanligaste symptomet är att barnet har värk i benen, både på framsidan och på baksidan, men också i knävecken. Ofta vaknar barnet av att det gör ont. Värken kan sedan pågå en kortare stund eller i flera timmar. Ibland är smärtan begränsad och ibland kan det göra extremt ont.

Normalt kommer växtvärk i perioder. Ibland uppträder besvären under några månader, men kan pågå så länge som flera år.

Ungefär hälften av alla barn får växtvärk någon gång. Vissa har värk varje natt, medan andra får det mer sällan. Eftersom växtvärken ofta kommer på nätterna och barnet får svårt att sova, kan den vara jobbig både för både barnet och föräldrarna.

Det är inte klarlagt vad växtvärk beror på. Flera teorier har förts fram, bland annat att värken är kopplad till överansträngning eller vätskebrist. Det har dock kunnat fastställas att växtvärk inte kan kopplas till att barnet är inne i en period då det växer särskilt mycket.

När ska jag söka vård?

Om värken inte går över eller om den blir värre, behöver du söka vård. Det gäller också om värken sitter på samma ställe, om barnet haltar eller har svårt att gå.

Om barnet får feber, är illamående eller om benet svullnar, behöver du söka hjälp. Då kan det finnas andra orsaker som behöver undersökas.

Behandling

Det finns ingen särskild behandling för att bota växtvärk. Den går över efter en tid, men ibland kan det vara nödvändigt att behandla smärtan för att lindra den.

Om ditt barn har andra symptom, är det viktigt att låta undersöka barnet. Det görs för att utesluta att det kan finnas andra orsaker till värken.

Sök vård för växtvärk

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för växtvärk

Vad kan jag göra själv?

Växtvärk kan vara väldigt jobbig, men den går över av sig själv efter ett tag. Det finns mycket som du kan göra för att lindra symptomen hos ditt barn:

  • Massera området där värken sitter

  • Vira en filt runt barnets ben, så att de blir varma

  • Prova att låta barnet sova med benet i högt läge

För barnet är växtvärken nästan alltid väldigt jobbig. Det är därför viktigt att trösta barnet och förklara att värken kommer att gå över.

Om ditt barn vaknar eller har svårt att somna, kan du ge det varm mjölk. Det kan göra det lättare att somna.

Om ditt barn har väldigt ont, kan du ge barnet smärtstillande medicin som du själv köper på apoteket. Prata med personalen för att få rätt medicin och dos utifrån barnets ålder.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har växtvärk, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-07-18

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor