Ångest är vanligt, ofarligt och inte skadligt för kroppen. Även om det kan kännas så. Ofta upplevs ångest som en stark oro eller rädsla i kroppen. Om ångesten förstärks och gör dig yr, illamående, ger hjärtklappning och påverkar andningen kallas det för panikångest, panikattack eller paniksyndrom.
Det finns olika orsaker till ångest, det kan finnas ärftliga faktorer och miljöfaktorer som stress. Ångest kan även vara relaterat till alkohol och droger och det är vanligt att uppleva ångest vid svåra livshändelser som en skilsmässa, en nära anhörigs död, besked om sjukdom samt vid sjukdomen depression.
Mer om depression
Många känner av ångest utan att hitta en direkt anledning.
Ofta går det akuta tillståndet av ångest över på några minuter men det är vanligt med återkommande problem, speciellt under stressiga perioder. I längden påverkar ångesten dig och kan göra dig känsligare för stress, ge humörsvängningar, ökad irritation och rastlöshet.
Ofta skapas en ond cirkel där rädslan för att få ångest blir ett problem i sig. Du kanske undviker vissa situationer av rädsla för att få ångest, som att åka buss eller träffa vänner. Det i sin tur bidrar till att du blir isolerad och få starkare ångest på grund av det.
Ångest kan kännas som:
Det finns bra och effektiv behandling mot ångest. Vanligast är att behandla genom en kombination av samtalsterapi hos psykolog (oftast med KBT-inriktning, kognitiv beteendeterapi) och medicin med antidepressivt aktiva substanser som även kan fungera mot ångest. Det finns även lugnande medel mot ångest men eftersom de är starkt beroendeframkallande brukar det inte skrivas ut i första hand.
Om du har ångest är det bra att komma i kontakt med läkare som kan se till din specifika situation och orsak och därefter anpassa behandlingen för just dig.
Träffa läkare >>
Det finns mycket du kan göra för att själv lindra och behandla ångest:
Om du upplever ångest och vill få hjälp och behandling av läkare är du välkommen att kontakta Min Doktor.
1.
Svara på frågor om dina besvär
2.
Prata med din läkare
3.
Få diagnos och behandling