Hem > Hälsa och sjukdomar > Coronavirus, säsongsinfluensa eller förkylning – hur vet jag vilken sjukdom jag har?

Coronavirus, säsongsinfluensa eller förkylning – hur vet jag vilken sjukdom jag har?

Samtidigt som coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, spridit sig över världen förekommer just nu flera andra sjukdomar som ger upphov till liknande symptom. Det är många som undrar hur man kan veta vilken sjukdom man har och vad olika symptom kan innebära.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Hur vet jag vilken sjukdom jag har?

Coronavirus ger upphov till sjukdomen covid-19, som orsakar vanliga symptom såsom feber, hosta, halsont och luftvägsbesvär. Sjukdomen kan även orsaka komplikationer som lunginflammation. I sällsynta fall riskerar covid-19 att leda till livshotande tillstånd. De allra flesta som drabbas av sjukdomen tycks uppleva endast lindriga symptom. Flera av de vanligt förekommande symptomen känns igen från andra sjukdomar. Feber, hosta och luftvägssymptom är alla vanligt förekommande symptom i samband med säsongsinfluensa, lunginflammation och förkylning.

Om du till exempel har pollenallergi och undrar hur du skiljer på de symptomen och coronavirus, så är en enkel regel att du inte får feber av allergi, men kan få det av corona. Det är viktigt att du stannar hemma även vid milda symptom som tyder på covid-19, men om du medicinerar mot din allergi som vanligt, symptomen inte förvärras och medicineringen hjälper behöver du inte stanna hemma längre. Om det tillkommer nya symptom som feber ska du stanna hemma till minst 48 timmar efter att symptomen försvann.

I det fall du upplever symptom som feber, hosta, halsont eller luftvägsbesvär bör du hålla dig hemma och undvika sociala kontakter. Om dina symptom inte går över på 24 timmar kan du boka ett så kallat PCR-test. Det är ett självtest som visar om du har en pågående infektion av covid-19 som du bokar via 1177. Observera att rekommendationerna för testning kan variera beroende på vilken region du bor i. Om du upplever större besvär och tror att du behöver vård kan du kontakta Min Doktors läkare och sjuksköterskor på mindoktor.se för bedömning och behandling.

Sök i första hand vård digitalt, och besök inte en vårdmottagning.

Hur bör jag göra om jag inte är säker på vilken sjukdom jag har?

Om du, ditt barn eller en närstående uppvisar symptom som är vanligt förekommande i samband med covid-19, influensa, lunginflammation eller en vanlig förkylning – till exempel feber, hosta, halsont eller luftvägsbesvär ska du stanna hemma. Hur länge du ska stanna hemma beror på hur länge du haft symptom och om du har testat dig för covid-19 eller inte, se aktuella rekommendationer hos Folkhälsomyndigheten.

Oavsett vilken sjukdom som kan vara orsaken bör en person som uppvisar symptom stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter för att undvika att en eventuell sjukdom sprids till andra.

Hur kan jag vara säker på att jag inte har drabbats av coronaviruset?

Det enda sättet att säkerställa huruvida vissa symptom beror på coronaviruset eller inte, är att testa sig. Om du upplever större besvär och tror att du behöver vård kan du kontakta Min Doktors läkare och sjuksköterskor på mindoktor.se för bedömning och behandling.

Du kan också göra ett antikroppstest på Min Doktors vård-och vaccinationsmottagningar. Testet visar om du har utvecklat antikroppar mot covid-19, det vill säga om du har haft covid-19 tidigare. För att ta testet måste du ha varit symptomfri i minst 14 dagar. Detta dels för att antikroppar ska hinna utvecklas, dels för att minimera smittorisken vid våra mottagningar. Testet ger inte svar på om du har covid-19 vid testtillfället.

Om du inte är sjuk men ändå har frågor om coronaviruset så kan du ringa 11313. Numret har tagits fram på uppdrag av regeringen och är ett stöd för att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Om du eller ditt barn har symptom såsom hosta, halsont och feber, eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning, kan du få kontakt med våra sjuksköterskor på mindoktor.se för bedömning och rådgivning. Vid behov så får du vidare kontakt med läkare.

Sök i första hand vård digitalt när du är sjuk, och besök inte en vårdmottagning.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård