Senast uppdaterad:
2024-10-23
Mässling är ovanligt i Sverige, men förekommer utomlands. Det är en smittsam virussjukdom som ger utslag och hög feber. I vissa fall kan mässling leda till följdsjukdomar som öron- eller lunginflammation.
Torra, ljuskänsliga ögon
Torrhosta
Hög feber och trötthet
Utslag – till en början ljusröda och därefter allt mörkare
Utslagen flyter gradvis ihop
Det går inte att behandla mässling. Ibland kan febernedsättande preparat lindra de värsta symptomen. I vissa fall leder sjukdomen till infektioner eller följdsjukdomar, som innebär att du kan behöva vårdas på sjukhus. Detta är vanligare bland äldre och personer med sänkt immunförsvar. Vanliga följdsjukdomar är öroninflammation, lunginflammation och bihåleinflammation.
Om du har mässling gör man alltid en smittspårning, eftersom mässling ingår i smittskyddslagen. Det är viktigt att de som du haft nära kontakt med får möjlighet att undersökas.
Eftersom mässling inte går att behandla, är det viktigt att se till att du har ett fullgott skydd. Mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Eftersom sjukdomen finns utanför Sverige, är särskilt viktigt att vara vaccinerad när du åker utomlands.
Det kan vara skönt att vila i ett mörkt och svalt rum.
Undvik starkt ljus, eftersom ögonen är extra känsliga.
Eftersom mässling är mycket smittsamt, ska du aldrig besöka vårdcentral eller sjukhus utan att först meddela att du kommer.
Om du misstänker att du har mässling, är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi bedömer symptomen och hjälper dig att få rätt vård. Du ska inte vänta med att söka vård om du misstänker mässling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013