Av: Min Doktor, 2020-10-07

Nu kan du boka tid för influensa­vaccination

Nu kan du boka tid för att vaccinera dig mot influensa på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Här är allt du behöver veta inför vaccinationsstarten den 3 november.

Du som antingen är gravid, är 65 år eller äldre, har en kronisk hjärtsjukdom eller lungsjukdom som t.ex. KOL eller svår astma, har diabetes, har kraftigt nedsatt immunförsvar pga sjukdom eller behandling, har kronisk leversvikt eller njursvikt, har en neuromuskulär sjukdom eller har flerfunktionshinder räknas tillhöra en riskgrupp för säsongsinfluensa. För att minska risken för att bli allvarligt sjuk rekommenderas du influensavaccination.

– På grund av coronapandemin har riskgrupper och personer som arbetar inom vård och omsorg i år förtur till vaccinet. Min Doktor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för influensavaccination om prioritering, att undvika allmän trängsel och att särskilt skydda personer i riskgrupper. Därför har vi i år infört tidsbokning för influensavaccination, säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner och fortsätter:

– Influensavaccination är extra viktigt just i år, och inte endast för dig som är i riskgrupp. Om du är vaccinerad minskar du dels den egna risken för att drabbas av både influensa och covid-19 samtidigt, men du är också med och minskar risken för en så kallad “twindemic” där covid-19 och influensa tillsammans skapar en ohållbar situation för vården.

Boka tid och vaccinera dig hos Min Doktor

Från och med den 3 november börjar vi vaccinera mot säsongsinfluensa på våra vård- och vaccinationsmottagningar. På våra mottagningar i Enköping och Stockholm, där vi erbjuder kostnadsfri vaccination till riskgrupper på uppdrag av respektive landsting, gäller tidsbokning för alla. Under november månad prioriterar vi besökare som tillhör en riskgrupp, från och med den 1 december är alla välkomna att boka tid. På våra mottagningar i övriga regioner erbjuder vi bokningsbara tider för riskgrupper på förmiddagen, och övriga kunder är välkomna på drop-in på eftermiddagen eller kvällen.

Priset på vaccinet varierar beroende på var du bor.

Stockholm och Enköping

0:-*

Tillhör riskgrupp

300:-

Tillhör ej riskgrupp

Övriga landet

150:-

Tillhör riskgrupp

300:-

Tillhör ej riskgrupp

Prislista alla vaccinationer

* På grund av avtal med Region Stockholm och Region Uppsala skiljer sig priset åt mellan mottagningarna i dessa regioner och övriga landet.

Om du väljer att vaccinera dig före den 3 november betalar du fullt pris.

Om du även vill vaccinera dig mot pneumokocker går detta bra att göra i samband med att du vaccinerar dig mot influensa. Du som bor i Region Stockholm eller Region Uppsala och tillhör en riskgrupp för pneumokocker kan vaccinera dig mot pneumokocker kostnadsfritt på Min Doktors mottagningar under hösten.

Läs mer om influensavaccin

Dela artikeln: