Av: Min Doktor, 2019-05-24

PMS – vanligt problem som går att lindra

Att må dåligt innan mens är vanligt, och de flesta kvinnor drabbas till och från av olika grader av PMS. Lider du av stark oro och ångest kan du ha PMDS. Vanligtvis mår man som sämst veckan innan mens.

– Inför din mens är hormonerna i din kropp lite som en berg- och dalbana. Din kropp går igenom stora förändringar och egentligen skulle det vara konstigt om vi inte kände av det. Innan en menstruation kan din livmoder dubblera sin storlek och dina äggstockar är extra stora kring ägglossning, säger Åsa Lessing, barnmorska hos Min Doktor och fortsätter:

– Allt som händer i kroppen retar även tarmarna och många upplever att de har extra känsliga tarmar vid menstruation, till exempel att de är uppsvullna eller känner sig dåliga i magen.

Läs mer om hur menscykeln fungerar

Skillnaden mellan PMS och PMDS

Premenstruellt syndrom, PMS, kan förekomma i olika grader och förändras under livet, exempelvis efter man har fått barn. Symptom på PMS är nedstämdhet, humörsvängningar, oro och ångest, irritation och lättretlighet, energilöshet, sötsug, huvudvärk, sömnsvårigheter och svullnad i kroppen.

– Brukar du känna av ett eller flera av symptomen ovan kan det vara tecken på att du lider av PMS.

Diagnosen PMDS – premenstruellt dysforiskt syndrom – är som en svårare form av PMS där en del kvinnor får depressionssymptom och kan känna sig personlighetsförändrade. Man brukar säga att personer som lider av minst fem av symptomen i listan, varav ett är något av de första, har PMDS.

Du kan lindra på egen hand

Det finns flera saker du kan göra på egen hand för att lindra dina besvär. Träning och regelbundna sov- och mattider brukar hjälpa, minskad stress är ett annat tips. För en del kan p-piller lindra besvären, likaså antidepressiva läkemedel om man har större besvär. Samtalsterapi som KBT, mindfulness eller avslappningsövningar hjälper även vissa.

– Om du upplever att din PMS eller PMDS påverkar ditt liv och din vardag negativt kan du söka hjälp för att dina besvär ska lindras, det kan Min Doktor hjälpa dig med, säger Åsa Lessing.

Dela artikeln: