Hem > Hälsa och sjukdomar > Kvinnors hälsa > Mellanblödningar

Mellanblödningar

Mellanblödningar är vanliga, och de har många gånger en naturlig förklaring. Men det finns tillfällen då mellanblödningar behöver utredas hos läkare.

Sök vård för mellanblödningarÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är mellanblödningar?

Småblödningar som kommer mellan mensen kallas mellanblödningar, oavsett vad de beror på eller när i menscykeln de uppträder. En mellanblödning som är sparsam i mängd kallas ibland för spotting. Utseendet hos mellanblödningar varierar – de kan bestå av rött eller brunt blod, eller utgöras av blodblandade flytningar. 

Regelbundna mellanblödningar kan vara helt normalt

Många har en lättare blödning dagarna före eller efter mens, utan att det är något onormalt. En mindre blödning vid ägglossning är också vanligt. Den här typen av mellanblödningar brukar vara återkommande och förutsägbara i sitt mönster. 

Blödningar orsakade av preventivmedel 

Alla preventivmedel som innehåller hormoner kan ge upphov till mellanblödning – p-piller och minipiller ger inte sällan småblödningar när du börjar ta preventivmedlet. Även hormonspiral, p-stav och liknande kan ha blödning som en biverkning. Mellanblödning som orsakas av ett nytt preventivmedel brukar klinga av inom 3 månader. Det kan också uppträda senare, om du har glömt bort att ta ett piller. 

Om du har mellanblödningar trots att du har använt samma preventivmedel i minst 3 månader och inte missat att ta någon tablett, bör det utredas. Om du är du osäker på om dina blödningar beror på preventivmedlet, kan du rådfråga den barnmorska eller läkare som har skrivit ut receptet. Du är också välkommen att kontakta Min Doktor, så hjälper vi dig. 

Mellanblödning i början av graviditeten

En så kallad nidblödning, eller implantationsblödning, kan uppstå när ägget fäster till livmodern. Det sker tidigt, ungefär när du skulle ha haft mens. Du kan vara gravid även om du inte har haft nidblödning. Det finns också andra orsaker till blödning under tidig graviditet, såsom polyper eller en ökad ömtålighet hos livmodertappen.

Mellanblödning som tecken på sjukdom

Blödningar i underlivet kan vara ett symptom på sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia eller gonorré. De kan uppstå när det finns cellförändringar på livmoderhalsen, och då är det vanligt att blödningen uppkommer vid samlag eller strax efteråt. Cellförändringar kan vara förstadium till cancer och behöver undersökas hos läkare. Om du lägger märke till mellanblödning som uppträder i samband med vaginalt samlag, bör du kontakta sjukvården. 

Mellanblödning förekommer även vid sjukdomen endometrios, tillsammans med andra symptom såsom svår mensvärk, riklig mens och kort menscykel. Endometrios är en kronisk sjukdom, men det finns hjälp att få. Kontakta läkare om du upplever mellanblödningar i kombination med riklig mens och/eller svår mensvärk.

Stressorsakade mellanblödningar

Sambandet blödningar i underlivet - stress är något som många med livmoder har observerat. Vid stress eller annan påfrestning (som kan vara både fysisk och psykisk) påverkas ofta det normala hormonspelet i kroppen. Då kan både menstruationsrubbning och mellanblödning uppkomma. 

Mellanblödningar under klimakteriet

Klimakteriet medför svängningar i nivåerna av könshormon, och det kan orsaka såväl oregelbunden menstruation som mellanblödningar. Om du får en blödning senare än 1 år efter att menstruationen upphört, behöver det dock undersökas hos läkare. 

Hur behandlas mellanblödningar?

Beroende på vad den underliggande orsaken är kan olika slags behandling bli aktuell. Om mellanblödningarna är en effekt av ditt preventivmedel, kan du få byta till ett annat. Om könssjukdom eller cellförändringar misstänks, får du genomgå olika undersökningar, och utifrån dessa bestäms lämplig behandling. 

Om det finns en naturlig orsak till din blödning – ägglossning eller mindre blödningar före och efter mens – brukar ingen behandling behövas, men är du besvärad kan du rådgöra med din läkare om att exempelvis prova preventivmedel med hormoner. 

När ska jag söka vård?

I de här situationerna behöver du ta kontakt med sjukvården:

  • Vid blödning i samband med vaginalt samlag eller strax efteråt

  • Om du har haft oskyddat sex och misstänker att du fått en könssjukdom

  • Om du har haft samma preventivmedel i 3 månader eller mer

  • När du har mellanblödningar som du inte vet vad de beror på

  • Om du får blödning efter klimakteriet, när du inte har haft någon blödning på minst 1 år

Om du samtidigt med blödningen har feber och/eller buksmärta, ska du ta kontakt med vården så snart som möjlig, även om det sker under helgen eller på kvällstid. 

Sök vård för mellanblödningar

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för mellanblödningar

Vad kan jag göra själv?

För att förebygga sjukdomar som kan ge mellanblödning bör du gå på cellprovtagning när du blir kallad. Om du har haft en ny, tillfällig sexuell kontakt, bör du ta prov för klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Skulle du märka av nya mellanblödningar behöver du kontakta sjukvården. Det är då till stor hjälp om du har antecknat när de uppkommer i förhållande till mensen eller ett nytt preventivmedel, och om du har några andra symptom. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan hjälpa dig som har mellanblödningar med bedömning och eventuellt behandling. Om vi kommer fram till att du behöver en fysisk undersökning, hjälper vi dig vidare. 

Publicerad:

2022-06-27

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Therese Sok, Legitimerad barnmorska, Min Doktor