Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Peniscancer

Om du har fått en hudrodnad eller hudförtjockning på penis, som inte går över inom ett par veckor, bör du låta en läkare undersöka dig. I ovanliga fall kan det vara tecken på peniscancer.

Vad är peniscancer?

Varje år drabbas omkring 170 män i Sverige av peniscancer. Genomsnittsåldern hos de drabbade är 66 år. Peniscancer är en ovanlig cancerform som utgår från celler i eller på penis, framför allt celler som finns i hud och slemhinnor (skivepitelcancer). 

Om cancern upptäcks tidigt finns det möjlighet att behandla den utan att behöva göra omfattande ingrepp. Behandlingen kan bestå av kirurgi, lokal utvärtes behandling, samt i en del fall cellgifter. 

Vad orsakas peniscancer av?

Peniscancer är ovanligt, men det finns några faktorer som kan medföra en ökad risk för att drabbas: 

Både humant papillomvirus (HPV) och att ha ett stort antal sexuella kontakter har kopplats till ökad risk för peniscancer.

Vilka är symptomen vid peniscancer?

Peniscancer har flera utvecklingsstadier. I ett tidigt skede kan en rodnad fläck i huden på ollonet eller förhuden vara det enda symptomet, men senare kan du få förtjockad eller förhårdnad hud, knöligheter i huden eller ett svårläkt sår.

Beroende på cancerns stadium kan du ha ett eller flera av följande symptom: 

En del av de här symptomen förekommer vid andra tillstånd, som till exempel förhudsinflammation eller kondylom. Det är viktigt att få en läkarbedömning så snart som möjligt, så att du får korrekt diagnos. 

Undersökning och behandling

Läkaren undersöker hudförändringen, penisen och lymfkörtlarna i ljumskarna. Om det finns misstanke om cancer tas ett vävnadsprov (biopsi) för analys på laboratorium. Beroende på vad analysen visar kan ytterligare undersökningar behövas, såsom datortomografi och biopsitagning från lymfkörtlarna. 

Behandlingen avgörs av hur långt gången cancern är. Om tumören upptäcks tidigt och bara finns i de yttersta hudlagren kan det räcka med utvärtes lokalbehandling med cellgifter eller medel som påverkar immunförsvaret. Annars opereras det drabbade området bort. Om det finns tecken på spridning till närliggande lymfkörtlar tas de också bort. 

Ju mer radikal kirurgi som behövs, desto mer påverkas utseendet hos ollon och penis. Om möjligt görs plastikkirurgi för att återskapa ollonet. Svåra fall av peniscancer kan dock kräva penisamputation. Om tumören kan ha spridit sig ges cellgifter (cytostatika) som en tilläggsbehandling. 

Peniscancer är en så sällsynt cancerform att operationen bara görs på två sjukhus i Sverige. De finns i Örebro respektive Malmö. 

När bör jag söka vård?

Tveka inte att söka vård om du har:

  • Problem med förhuden.

  • Röda områden på penis som inte försvinner inom 2 till 3 veckor. 

  • Knottror eller hudförhårdnader.

  • Dålig lukt eller varigt sekret från förhud eller ollon. 

Boka i så fall en tid hos din vårdcentral.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

För att minska risken för peniscancer kan du:

  • Se till att alltid använda kondom vid samlag med nya eller tillfälliga partners. Peniscancer är inte smittsamt, men HPV utgör en riskfaktor för att utveckla sjukdomen. HPV är ett virus som smittar genom sexuell kontakt. 

  • Undvika att röka. 

  • Vara vaksam på alla förändringar i förhuden eller på ollonet, och kolla upp dem om de inte försvinner inom ett par veckor.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Om du har symptom som kan bero på peniscancer kan Min Doktor hjälpa dig med en första bedömning. Anser läkaren att du behöver undersökas vidare blir du hänvisad till en fysisk mottagning.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab