Av: Min Doktor, 2021-11-03

Allt du behöver veta om eksem

På grund av kyla och torr luft är det säsong för eksem. Eksem finns i många olika former och i olika svårighetsgrader, men de går att behandla. Här är Min Doktors guide till eksem.

Ett av de vanligaste eksemen är det vi kallar för atopiska eksem som hos barn kallas för böjveckseksem. Hos de flesta växer böjveckseksem bort, men hos vissa kan de hålla i sig länge eller komma tillbaka. Att ha atopiska eksem innebär att huden lättare blir uttorkad och lättare får infektion. Eksem är sällan farligt, men kan vara mycket besvärligt.

– Grunden för att slippa eller lindra eksem är är att undvika saker som irriterar eller torkar ut huden. Ett tips är att välja produkter utan parfym, som kan irritera en känslig hud, säger Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor och fortsätter:

– Har man känslig hud är det viktigt att hålla huden mjuk med mjukgörande kräm, och när man får eksem måste man hitta en behandling som dämpar infektionen. Vanligtvis är det en kortisonkräm.

Alla eksem kan behandlas

Ett eksem kan också vara ett tecken på något annat, en reaktion på att man har kommit i kontakt med något som man inte tål eller att man har torkat ut huden kraftigt. Andra mer ovanliga orsaker är att man har fått vattkoppor eller många myggbett som kroppen har reagerat på, och i sällsynta fall kan det vara en skabbinfektion.

– Om eksemen inte blir bättre efter en till två veckors behandling hemma och eksemen besvärar, eller om man får ilskna eksem och inte har haft det förut, då kan man behöva vård och en annan typ av behandling. Mycket kan lösas av oss på Min Doktor, säger Henrik Kangro och fortsätter:

– Det går att hitta en behandling för alla eksem men ibland kan man behöva testa ett par olika behandlingsformer innan man hittar rätt.

Faktagranskad av: Henrik Kangro, specialistläkare i hematologi och internmedicin.

Dela artikeln: