Av: Min Doktor, 2022-09-19

Så undviker du vab: läkarens 9 tips

Vabbandet ökar och närmar sig covidnivåer, rapporterar SVT. Försämrad immunitet mot vissa virus, och en attitydförändring hos föräldrarna, spås vara de främsta orsakerna. Min Doktors läkare tipsar om hur du undviker vab och sjukdomar i höst, men också hur du får en bra vabbvecka när sjukdomen väl är framme.

– Under pandemin lärde vi oss alla att tvätta händerna, ofta och ordentligt. Rena händer är fortfarande viktigt för att hålla oss friska. Se till att både du och dina barn tvättar händerna när ni varit ute, men också före och efter varje måltid, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

En bra grundhälsa är också viktig. Där är god sömn, regelbunden motion, en varierad kost och ett lagom tempo med måttlig stress viktiga faktorer. 

– För föräldrar kan detta ibland kännas svåruppnåeligt, men försök att tänka att alla små handlingar räknas; Gå och lägg både dig själv och dina barn i god tid och håll er till rutinerna. Försök att klämma in en kort stunds träning ett par gånger i veckan - det ger energi och håller dig frisk, men glöm inte att en halvtimmes rask promenad också är träning. Och den där varierade kosten behöver inte vara mer avancerad än ett par nya grönsaker till era vanliga måltider, säger Hans Lindholm.

Sist, men inte minst. Barn blir sjuka, det kan inga mirakelkurer undvika. 

– Förskolebarn har i snitt sex till åtta infektioner per år – och ju yngre de är desto fler infektioner. Det är precis som det ska vara, och med åldern brukar antalet infektioner att minska.

9 tips för att hålla sjukdomen och vabben borta

  1. Tvätta händerna ordentligt och ofta

  2. Sov ordentligt och prioritera återhämtning

  3. Tillbringa tid utomhus

  4. Motionera – försök att också få med pulshöjande aktiviteter

  5. Ät en varierad och näringsrik kost

  6. Försök att minimera stressen

  7. Byt kläder när ni kommer hem från förskolan

  8. Håll isär handdukar och tandborstar hemma. Och byt handdukar ofta

  9. Tvätta snuttefilt, gosedjur och leksaker som barnet har använt när hen har blivit frisk

Tänk på detta när vabben väl är framme

  • Om det är möjligt så försök dela upp vabbandet med din partner eller en mor- eller farförälder, då blir dagarna inte för intensiva

  • Undvik att stressa. Jobbet finns kvar när barnen är friska igen, men stäm av med din chef vad du inte kommer hinna med under vabbdagarna

  • Ha kul. Försök att se det som ett tillfälle att testa några nya lekar, baka tillsammans eller ha en riktigt mysig filmstund

  • Om barnen behöver mycket rutiner är ett tips att inleda varje vabbdag med en samling med ett ritat "schema" för dagen

  • Skippa städningen. Plocka undan kan du göra när barnen är friska och ni är tillbaks i vardagslunket igen

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: