Av: Min Doktor, 2019-07-14

Tips och råd om fästingar och TBE

TBE har spridit sig till fler delar av Sverige och om du vistas regelbundet i ett drabbat område kan det vara en god idé att vaccinera dig mot TBE. Det är också viktigt att undersöka din kropp efter en skogstur och ta bort fästingen på rätt sätt. Min Doktors läkare ger dig råd om hur.

På senare år har antalet fästingar ökat stort i Sverige – som en följd har både borrelia och TBE, fästingburen hjärninflammation, blivit allt vanligare. Smittan är vanligast i södra och mellersta Sverige, framför allt i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren, men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige. I utsatta områden är det en god idé att vaccinera sig. Efter skogsturen är det viktigt att undersöka varandra noggrant efter fästingar.

– Fästingar kan vandra runt på kroppen i timmar i jakt på ett varmt och fuktigt ställe. De trivs bäst i hårbeväxta områden och där huden är som tunnast - exempelvis i hårbotten, runt underlivet och böjveck, säger Magnus Nyhlén, läkare och grundare av Min Doktor.

Så tar du bort fästingen

Att badda på fästingen är ingen god idé - risken är att fästingen “kräks” och giftet sprids i såret.

– Fästingar ska plockas bort så snart som möjligt. Använd en pincett och fatta tag om fästingen så nära huden som möjligt - dra sedan långsamt upp så att inget lämnas kvar. Du behöver inte vrida greppet åt något håll, dra bara rakt upp. Tvätta sedan bettet med tvål eller använd desinfektionsmedel.

Var uppmärksam på rodnader

De flesta fästingbett leder inte till borrelia eller TBE, men det är viktigt att vara uppmärksam på symptomen.

– Om du drabbas av en rodnad som kommer först efter en vecka, och som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas. Du kan ha blivit biten av en fästing utan att ha upptäckt den. Får du feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler 1-4 veckor efter bettet ska du söka vård. Du kan söka vård hos Min Doktor där du får svara på ett antal frågor och skicka in bilder på bettet. Bedömer läkaren att det finns risk för att det kan vara borrelia får du en remiss till en provtagning, förklarar Magnus.

På våra kliniker kan du vaccinera dig mot TBE

Så tar du bort en fästing i 5 steg

Dela artikeln: