Av: Min Doktor, 2022-01-15

Överlev vabruari med Min Doktors tips

Så var det dags igen. Vabruari är snart här med förkylning, influensa och vinterkräksjuka som härjar. Som vanligt drabbas små barn lättare, eftersom de har mycket kontakt med andra barn. Här kommer 5 tips från Min Doktor på hur du överlever vabruari.

Här följer några goda råd om hur du undviker säsongens härjningar:

 • Handhygien är A och O
  Du har hört det förut – men att tvätta händerna är viktigt. En god handhygien kan nämligen förebygga sjukdomar. Se därför till att alltid tvätta både dina och dina barns händer med tvål och vatten när ni kommer hem, efter toalettbesök och innan ni äter.

 • Umgås utomhus och undvik närkontakt
  Luftburna smittor sprids enklare inomhus än utomhus. I vabruaritider är det därför en god idé att umgås med familj och vänner utomhus istället för inomhus för att minska risken för att bli sjuka. Om någon i familjen är sjuk, så ska den personen stanna hemma och i möjligaste mån undvika närkontakt med övriga familjemedlemmar.

 • Var noggrann med tvätt och städning
  Se till att vara noggrann när det kommer till städningen för att minska risken att bli smittad om någon i familjen är sjuk. Virus sprids enkelt genom att till exempel snorpapper slängs i en öppen papperskorg istället för en försluten. Lika viktigt är det att tvätta allt som den sjuka i familjen varit nära, såsom lakan, handdukar, filtar och gosedjur.

 • 48-timmarsregeln vid magsjuka
  Om du eller någon i familjen drabbats av magsjuka är det viktigt att stanna hemma från skola eller arbete i minst 48 timmar efter att symptomen försvinner. Detta eftersom magsjuka smittar cirka två dygn efter att symptomen är borta.

 • Sömn och vila
  God sömn är viktigt för hälsan. Det är när du sover som kroppen bekämpar de virus den utsätts för. En dålig sömn försämrar kroppens immunförsvar och gör att det blir lättare att bli sjuk. Att prioritera sömn är alltid viktigt, men ett extra hett tips i sjukdomstider.

Snabb och enkel vård genom Min Doktor

Om du behöver söka vård för ditt barns sjukdom kan det vara bra att känna till att Min Doktor ger snabb och kostnadsfri vård till barn. Du slipper telefonköer och överfulla väntrum – istället får du hjälp av en läkare direkt från hemmets trygga vrå.

Här kan du läsa mer om vad vi kan hjälpa till med.

Dela artikeln: