Hem > Hälsa och sjukdomar > Biverkningar av p-piller

Biverkningar av p-piller

P-piller, p-plåster och p-ring innehåller två hormoner: östrogen och gestagen. Minipiller innehåller bara gestagen. Eftersom könshormoner påverkar en del funktioner i kroppen kan du få biverkningar. De flesta går dock över när kroppen har vant sig men det kan ta två till tre månader.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Vanliga biverkningar

Det är vanligt att få småblödningar under de första månaderna efter att man har börjat med p-piller. Du kan också bli på dåligt humör, få minskad sexlust, gå upp i vikt och få akne, vilket är biverkningar av gestagenet. Av östrogenet kan du få ont i huvudet, bli illamående eller uppleva dig svullen i kroppen.

P-ring och p-plåster, som innehåller samma typ av hormoner, kan ge samma slags biverkningar som p-piller. Vissa är mer känsliga för hormoner och kan då få besvär av vissa preparat. I så fall kan man prova att byta p-piller eller testa minipiller, som bara innehåller gestagen.

Ökad risk för blodpropp

Östrogenet som finns i p-piller, p-ring och p-plåster ger en något ökad risk för att få blodpropp. Är du kraftigt överviktig, har haft en blodpropp eller har syskon eller föräldrar som har det eller lider av migrän med aura (synrubbningar) ska du inte äta p-piller.

Är du över 35 år och röker är p-piller inte heller lämpligt. Då kan minipiller vara ett alternativ. Under de första sex veckorna efter att du har fött barn ska du inte heller använda p-piller då det finns ökad risk för att få en blodpropp.

P-piller kan ge högt blodtryck, därför kontrolleras blodtrycket när du använder preparaten. Blir ditt blodtryck förhöjt ska du sluta med p-pillren och istället välja något annat preventivmedel.

Positiva effekter

Det finns en del positiva effekter av att använda p-piller, till exempel påverkas mensen så att den blir mer regelbunden och du får mindre menssmärtor. Risken för PMS, äggledarinflammation, cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen minskar också.

Sluta med p-piller

Det kan finnas olika anledningar till att man vill sluta med p-piller, kanske vill du bli gravid eller har stora besvär av de hormoner som finns i p-piller. Du kan sluta med dina p-piller när du vill och det som händer då är att din ägglossning inte längre hämmas utan din menscykel återupptas igen. Hur lång tid det tar för den egna hormonella cykeln att bli återställd är individuellt.

Få hjälp av Min Doktor för preventivmedelsärenden

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Få hjälp med preventivmedel

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du upplever biverkningar och funderar på att du vill byta preventivmedel.