Hem > Hälsa och sjukdomar > Övrigt > Nya varianter av coronaviruset

Nya varianter av coronaviruset

Virus, såsom coronaviruset SARS-CoV-2 vilket orsakar covid-19, förändras hela tiden genom så kallad mutation. De olika variationerna av viruset kan bete sig på olika sätt, exempelvis i hur snabbt de sprids och vilka symptom de leder till. Ett antal variationer av coronaviruset sprids just nu på olika platser i världen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Flera nya varianter av coronaviruset sprids just nu på olika platser i världen. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC gör kontinuerliga riskbedömningar av dessa nya varianter och kommer fram till vilka vi behöver vara extra uppmärksamma på. Folkhälsomyndigheten tar sedan fram rekommendationer baserat på dessa riskbedömningar.

För närvarande redovisas särskilt förekomsten av fyra virusvarianter som orsakat omfattande smittspridning och som först upptäcktes i Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och Indien. Tidiga studier indikerar att dessa varianter kan spridas snabbare än det ursprungliga viruset. Därför är det särskilt viktigt att motverka spridningen av dessa. Men mycket är ännu okänt om de nya virusvarianterna och forskning pågår.

Hos Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer och följa statistik kring nya varianter av coronaviruset.

Tester och reseintyg covid-19

Min Doktor erbjuder olika typer av covid-19-tester och reseintyg för dig som är helt symptomfri. Har du symtom måste du stanna hemma och i vissa fall testa dig, se aktuella rekommendationer hos Folkhälsomyndigheten. Observera att du endast kan besöka Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar om du är helt symptomfri.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03