Hem > Hälsa och sjukdomar > Nya varianter av coronaviruset

Nya varianter av coronaviruset

Vad innebär de och vad ska du göra? Virus, såsom coronaviruset SARS-CoV-2 vilket orsakar covid-19, förändras hela tiden genom så kallad mutation. De olika variationerna av viruset kan bete sig på olika sätt, exempelvis i hur snabbt de sprids och vilka symptom de leder till. Ett antal variationer av coronaviruset sprids just nu på olika platser i världen. Folkhälsomyndigheten har utfärdat rekommendationer för hur resenärer från länder där virusvariationer förekommer bör agera. Min Doktor ber alla resenärer från dessa länder att vänta i minst 14 dagar innan de besöker några av våra vård- och vaccinationsmottagningar.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Flera nya varianter av coronaviruset sprids just nu på olika platser i världen. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC gör kontinuerliga riskbedömningar av dessa nya varianter och kommer fram till vilka vi behöver vara extra uppmärksamma på. Folkhälsomyndigheten tar sedan fram rekommendationer baserat på dessa riskbedömningar. För närvarande bevakas särskilt förekomsten av tre virusvarianter som orsakat omfattande smittspridning i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien. Tidiga studier indikerar att dessa varianter kan spridas snabbare än det ursprungliga viruset. Därför är det särskilt viktigt att motverka spridningen av dessa. Men mycket är ännu okänt om de nya virusvarianterna och forskning pågår.

Nya variationer av coronaviruset uppkommer hela tiden

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare utfärdat särskilda rekommendationer för resenärer från de länder där spridning av vissa virusvariationer förekommer. Resenärer som besökt något av de länder som Folkhälsomyndigheten bedömer som riskländer ombeds följa särskilda rekommendationer när de kommer till Sverige.

Nya virusmutationer uppkommer hela tiden. Läget för vilka länder som bedöms som riskländer kan ändras snabbt och Min Doktor uppmanar därför personer som även rest från andra länder och som planerar att besöka någon av våra vård- och vaccinationsmottagningar att ta del av den allra senaste informationen på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Inför besök på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar

Om du nyligen besökt ett land där någon av de nya varianterna av coronaviruset förekommer eller om du varit i kontakt med någon som nyss är hemkommen från något av dessa länder, ska du ha varit symptomfri i minst 14 dagar innan du besöker någon av Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar.

Läs mer om vilka länder som Folkhälsomyndigheten bedömer som riskländer, samt vad du som resenär bör göra om du kommer till Sverige efter att ha besökt något av dessa:

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård