Hem > Hälsa och sjukdomar > Coronavirus, influensa, lunginflammation och vaccinationer

Coronavirus, influensa, lunginflammation och vaccinationer

Samtidigt som coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, har nått Sverige förekommer just nu flera andra sjukdomar som ger upphov till liknande symptom och komplikationer. Covid-19 kan alltså likna vanlig influensa och leda till lunginflammation, men det har inget att göra med den säsongsinfluensa eller pneumokock-orsakade lunginflammation som man kan vaccinera sig mot.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

Kan man vaccinera sig mot coronaviruset?

Nej. Coronavirus är namnet på en större grupp virus, varav vissa kan spridas till människor. Det coronavirus som sprids just nu har det officiella namnet SARS-CoV-2, och är ett virus som kan ge upphov till sjukdomen covid-19.

Eftersom coronaviruset inte var känt för att drabba människor före utbrottet i december 2019 fanns inte heller något vaccin. I och med den snabba smittspridningen har nu flera forskare och läkemedelsföretag tagit sig an uppgiften med att ta fram ett vaccin men det återstår fortfarande att se när ett sådant vaccin är färdigt.

Hjälper några vaccinationer mot coronavirus?

Det finns ännu inget vaccin mot covid-19 och de vacciner som finns idag mot pneumokockinfektion (det som i dagligt tal kallas lunginflammation) och “vanlig” säsongsbetonad influensa skyddar inte mot covid-19.

Var kan jag söka vård och råd?

Du bör omgående kontakta akutsjukvård via 112 om du misstänker att du, ditt barn eller någon närstående har mycket svårt att andas eller upplever andra allvarliga symptom. Om du misstänker att ni har drabbats av coronaviruset, uppge det till 112.

I det fall du känner symptom som tyder på en förkylning eller influensa ska du stanna hemma och undvika att vistas bland andra människor. Så länge du inte är allvarligt sjuk kan du behandla symptomen själv, feber, halsont och hosta till exempel. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du stannar hemma två symptomfria dagar.

Om du eller ditt barn har symptom såsom hosta, halsont och feber, eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning, kan du få kontakt med våra sjuksköterskor på mindoktor.se för medicinsk bedömning och rådgivning. Vid behov så får du vidare kontakt med läkare.

Sök i första hand vård digitalt, och besök inte en vårdmottagning.

Du kan få de senaste uppdateringarna om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida. Om du inte är sjuk men ändå har frågor om coronaviruset så kan du ringa 113 13. Numret har tagits fram på uppdrag av regeringen och är ett stöd för att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Träffa läkare online

 • Kostnadsfritt

 • 95% patientnöjdhet

 • Kort väntetid

 • Öppet dygnet runt

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika smittspridning:

 • Om du har symtom på luftvägsinfektion bör du stanna hemma tills du är symtomfri och minst ytterligare 48 timmar. På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra.
 • Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer.
 • För att minimera smittspridning se till att tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Hosta och nys i armvecket.

Det finns mycket du kan göra för att lindra besvären vid förkylningssymptom

 • Tvätta händerna noga för att undvika smittspridning till andra, men också för att minska risken för att du själv drabbas av fler sjukdomar när ditt immunförsvar redan jobbar hårt.
 • Att dricka varm dryck kan lindra halsont. Även kall glass och yoghurt kan upplevas lindrande.
 • Halstabletter, sockerfria sugtabletter, kan lindra halsont tillfälligt. På apotek finns även halstabletter med lätt lokalbedövande effekt.
 • Receptfria, febernedsättande och smärtstillande läkemedel kan lindra halsont, huvudvärk och sjukdomskänsla.
 • Får du ont i halsen av halsbränna eller sura uppstötningar kan du även prova receptfria magsyrereglerande medel.
 • Vila både kropp och röst om du har ont i halsen och luftvägarna. Överansträng dig inte fysiskt
 • Drick mycket. Har du feber förlorar du mer vätska. Vätskeersättning är bra om det skulle vara så att du äter lite mindre när du är sjuk.
 • Sov högt, lägg på en extra kudde eller höj huvudändan på sängen för att minska besvär med nästäppa.
 • Receptfria nässprejer finns på apoteket och kan avhjälpa snuva och täppt näsa.

Oavsett vilken sjukdom som kan vara orsaken bör en person som uppvisar symptom såsom hosta, halsont, feber eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter för att undvika att en eventuell sjukdom sprids till andra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du stannar hemma två symptomfria dagar.