Hem > Hälsa och sjukdomar > Coronavirus, influensa, lunginflammation och vaccinationer

Coronavirus, influensa, lunginflammation och vaccinationer

Samtidigt som det sker en smittspridning av coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, förekommer det också flera andra sjukdomar som ger upphov till liknande symptom och komplikationer. Covid-19 kan alltså likna vanlig influensa och leda till lunginflammation, men det har inget att göra med den säsongsinfluensa eller pneumokock-orsakade lunginflammation som man kan vaccinera sig mot.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Kan man vaccinera sig mot coronaviruset?

Coronavirus är namnet på en större grupp virus, varav vissa kan spridas till människor. Det coronavirus som sprids just nu har det officiella namnet SARS-CoV-2, och är ett virus som kan ge upphov till sjukdomen covid-19.

Eftersom SARS-CoV-2 inte var känt för att drabba människor före utbrottet i december 2019 fanns inte heller något utvecklat vaccin. I och med den snabba smittspridningen har nu flera forskare och läkemedelsföretag arbetat fram vaccin. Godkända vaccin erbjuds kostnadsfritt i Sverige, först till prioriterade grupper och sedan till hela den vuxna befolkningen, och ger ett skydd mot covid-19. Hur heltäckande skyddet är vet vi inte ännu.

Hjälper några andra vaccinationer mot coronavirus?

Vaccinen som utvecklats mot covid-19 är de som ger ett skydd mot sjukdomen. De vacciner som finns idag mot pneumokockinfektion (det som i dagligt tal kallas lunginflammation) och “vanlig” säsongsbetonad influensa skyddar inte mot covid-19.

Var kan jag söka vård och råd?

Du bör omgående kontakta akutsjukvård via 112 om du misstänker att du, ditt barn eller någon närstående har mycket svårt att andas eller upplever andra allvarliga symptom. Om du misstänker att ni har drabbats av coronaviruset, uppge det till 112.

I det fall du känner symptom som tyder på en förkylning eller influensa ska du stanna hemma och undvika att vistas bland andra människor. Så länge du inte är allvarligt sjuk kan du behandla symptomen själv, feber, halsont och hosta till exempel. Hur länge du ska stanna hemma beror på hur länge du haft symptom och om du har testat dig för covid-19 eller inte, se aktuella rekommendationer hos Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att du håller dig kontinuerligt uppdaterad kring råd, rekommendationer och information från Folkhälsomyndigheten, andra aktuella myndigheter och den region du bor i eftersom rekommendationer ändras successivt och ibland med kort varsel.

Om du eller ditt barn har symptom såsom hosta, halsont och feber, eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning, kan du få kontakt med våra sjuksköterskor på mindoktor.se för medicinsk bedömning och rådgivning. Vid behov så får du vidare kontakt med läkare.

Sök i första hand vård digitalt, och besök inte en vårdmottagning.

Du kan få de senaste uppdateringarna om coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida. Om du inte är sjuk men ändå har frågor om coronaviruset så kan du ringa 113 13. Numret har tagits fram på uppdrag av regeringen och är ett stöd för att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Träffa läkare online

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika smittspridning:

 • Följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta.

 • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara upplever milda symptom. På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. Hur länge du ska stanna hemma beror på hur länge du haft symptom och om du har testat dig för covid-19 eller inte, se aktuella rekommendationer hos Folkhälsomyndigheten.

 • Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer.

 • För att minimera smittspridning se till att tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Hosta och nys i armvecket. Det finns mycket du kan göra för att lindra besvären vid förkylningssymptom

 • Tvätta händerna noga för att undvika smittspridning till andra, men också för att minska risken för att du själv drabbas av fler sjukdomar när ditt immunförsvar redan jobbar hårt.

 • Att dricka varm dryck kan lindra halsont. Även kall glass och yoghurt kan upplevas lindrande.

 • Halstabletter, sockerfria sugtabletter, kan lindra halsont tillfälligt. På apotek finns även halstabletter med lätt lokalbedövande effekt.

 • Receptfria, febernedsättande och smärtstillande läkemedel kan lindra halsont, huvudvärk och sjukdomskänsla.

 • Får du ont i halsen av halsbränna eller sura uppstötningar kan du även prova receptfria magsyrereglerande medel.

 • Vila både kropp och röst om du har ont i halsen och luftvägarna. Överansträng dig inte fysiskt.

 • Drick mycket. Har du feber förlorar du mer vätska. Vätskeersättning är bra om det skulle vara så att du äter lite mindre när du är sjuk.

 • Sov högt, lägg på en extra kudde eller höj huvudändan på sängen för att minska besvär med nästäppa.

 • Receptfria nässprejer finns på apoteket och kan avhjälpa snuva och täppt näsa.

Oavsett vilken sjukdom som kan vara orsaken bör en person som uppvisar symptom såsom hosta, halsont, feber eller andra symptom som påminner om influensa eller förkylning stanna hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter och låta bli att träffa andra, för att undvika att en eventuell sjukdom sprids vidare.