Av: Min Doktor, 2019-01-18

Så gör du när ditt barn har fått vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och på nätet florerar många huskurer som saknar vetenskapligt stöd. För att upptäcka sjukdomen tidigt och behandla den rätt har vi skapat en guide tillsammans med Mara Cerqueiro Bybrant, specialist i barn- och ungdomsmedicin hos Min Doktor.

Det första symptomet som alla märker är rosa hudutslag, som blir till vätskefyllda blåsor. Från smitta till de första symptomen kan det dröja 10-26 dagar.

– Många gånger, men inte alltid, har barnet haft lite hosta tidigare, cirka 10-14 dagar innan utslagen kommer, säger Mara Cerqueiro Bybrant.

Finns det dessutom skorpor, rodnader eller blåsor i hårbotten kan du vara rätt säker på att det är vattkoppor. Det finns inte många andra virus som ger de symptomen, förklarar Mara.

Få komplikationer

Vattkoppor läker oftast ut av sig själv. I enstaka fall kan sjukdomen leda till svåra komplikationer och därför är det viktigt att vara uppmärksam på ditt barns symtom.

– Om ditt barn är stelt i nacken eller visar neurologiska symtom, som svårigheter att gå, så ska du söka vård akut. Vid ihållande feber i över tre till fyra dygn ska du också söka vård.

En annan komplikation som uppkommer i vissa fall är bältros, det kan ske flera år senare. Bältros orsakas av att viruset lagt sig “vilande” - men det är mindre vanligt hos barn.

– De första symptomen är oftast en brännande smärta i huden. Sedan uppkommer blåsor i grupp, samlade på en sida av kroppen. Läs även vidare om svinkoppor.

Undvik att smitta andra

Vattkoppor är extremt smittsamt och vid misstanke ska barnen stanna hemma.

– Vattkoppor är luftburet - det är inte bara kopporna som smittar utan även utandningsluften och hosta kan räcka för att smitta någon annan.

Smittorisken är som störst under de första fem dagarna efter att ditt barn fått kopporna - och för varje nytt utslag behöver du alltså plussa på fem dagar.

– Alla kopporna ska vara torra och ha hunnit bilda en liten skorpa innan smittorisken är över.

Behöver du söka vård ska du alltid ringa din vårdcentral i förväg. Smittade barn behöver ledas in genom ett särskilt slussrum och alla ytor måste desinficeras efter besöket. Ett bra sätt att minska smittorisken är att söka vård digitalt.

Kylbalsam kan lindra klådan

Det finns ingen dunderkur mot vattkoppor, utan det är det egna immunförsvaret som måste besegra sjukdomen. Vattkoppor är tålamodsprövande på grund av klådan.

– Det enda du kan göra är att behandla symptomen. Kylbalsam och kylsprej kan lindra klådan. Håll kopporna så fina som möjligt - tvätta med alsolsprit om det börjar bildas rodnader eller om du ser att det kommer var.

Behandla aldrig med kortison eller Ibuprofen

Småbarn får oftast lindrigare symptom och ibland bara några enstaka koppor. Vissa barn behöver läkemedel mot klåda och feber. Då gäller det att välja rätt.

Barn med vattkoppor ska aldrig behandlas med Ibuprofen eller kortison i någon form. Det riskerar att fördröja läkningen. Behöver ditt barn febernedsättande är det i första hand paracetamol som gäller, säger Mara Cerqueiro Bybrant och fyller i.

– Ibland behövs det antihistaminer för att lindra den svåra klådan. Det finns receptfritt på apoteket och har inte det tillräcklig effekt går det att prova receptbelagda antihistaminer från den äldre generationen.

Sök vård om du tillhör en riskgrupp

Vattkoppor är oftast ofarligt, men det finns undantag - den som är gravid eller lider av en allvarlig sjukdom som påverkar immunförsvaret kan behöva ytterligare behandling på sjukhus.

– Då tar vi till antikroppar för att stoppa sjukdomen. Antikroppar är lite som en målsökande robot - antikropparna söker upp inkräktare som inte hör hemma i kroppen och hjälper kroppens egna försvarsceller att hitta och oskadliggöra dem.

Dela artikeln: