Aktuellt om corona/covid-19

Corona/covid-19 kan ge symptom som hosta, halsont och feber, eller andra symptom.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du eller ditt barn har symptom såsom hosta, halsont och feber, eller andra symptom som kännetecknar covid-19, kan du få kontakt med våra sjuksköterskor för medicinsk bedömning och rådgivning. Vid behov så får du vidare kontakt med läkare.

Sök i första hand vård digitalt, och besök inte en vårdmottagning.

Tester och reseintyg covid-19

Vi erbjuder olika typer av covid-19-tester och reseintyg för dig som är helt symptomfri. Har du symtom och vill veta om du har covid-19 måste du stanna hemma och boka ett test via 1177.se.

Vaccination mot covid-19

Min Doktor kommer att erbjuda vaccination mot covid-19 på flera olika håll i landet. Vi kan i dagsläget tyvärr inte säga vilka mottagningar eller orter som kommer att bli aktuella, mer information kommer.

Hur smittar coronavirus?

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids coronavirus genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

Vad kan du göra för att minimera smittspridningen?

  • Följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.
  • Om du har symptom som hosta, halsont och feber, eller andra symptom som kännetecknar covid-19, är det viktigt att du stannar hemma och att du undviker att vistas bland andra människor. Detta gäller även om du bara har mycket lindriga symptom. Hur länge du ska stanna hemma beror på hur länge du haft symptom och om du har testat dig för covid-19 eller inte, se aktuella rekommendationer hos Folkhälsomyndigheten.
  • Om dina symptom inte går över på 24 timmar kan du boka ett så kallat PCR-test. Det är ett självtest som visar om du har en pågående infektion av covid-19 som du bokar via 1177. Observera att rekommendationerna för testning kan variera beroende på vilken region du bor i.
  • För att minimera smittspridning se till att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
  • Visa hänsyn och håll avstånd till människor i din omgivning.

Mer information:

För den senaste informationen om coronaviruset hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten:

Har du allmänna frågor om covid-19 ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.