Av: Min Doktor, 2021-06-14

Sommarens faror - och så hanterar du dem

Sommaren är härlig, men med den följer också vissa otrevligheter. Här är Min Doktors kompletta guide till hur du hanterar allt från algblomning till huggormsbett.

Algblomning

Under sommarmånaderna när vattnet är som varmast kan det ibland bli algblomning. Algerna bildar då gifter som kan orsaka hudirritation, ögonproblem och även magsjuka om du råkar få i dig vattnet. Här kommer fyra tips vid blommande vatten.

  1. Undvik att bada när det är algblomning och håll särskilt barn och husdjur borta från stränderna.

  2. Du känner igen algblomning på att vattnet är grumligt, täckt av en grön eller brunaktig yta och att det är långa trådar eller små gryn som liknar barr i vattnet. Du kan enkelt hålla dig uppdaterad kring badvattnets kvalité hos Havs och Vattenmyndigheten

  3. Om du har råkat bada i vatten där det finns algblomning ska du duscha och tvåla in hela kroppen och även skölja ögonen noga.

  4. Kontakta Min Doktor om du eller ditt barn får symptom efter kontakt med algblomning, och kontakta veterinär om ditt husdjur uppvisar symptom.

Sök vård

Fästingar

Fästingar kan bland annat sprida virussjukdomen TBE och infektionssjukdomen borrelia. Här kommer fyra tips på hur du skyddar dig.

  1. Det finns inget botemedel mot TBE, men du kan vaccinera dig på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar.

  2. Undersök din och ditt barns kropp noggrant varje gång ni varit i ett område där fästingar förekommer, och plocka bort fästingen så fort du upptäcker den. TBE sprids direkt vid bettet, men det kan ta mer än ett dygn för borreliabakterierna att överföras från fästingen till dig. Det finns inget vaccin mot borrelia, men sjukdomen går att behandla med antibiotika.

  3. För att minska risken för att få fästingbett, använd täckande kläder när du vistas i en fästingtät miljö och stoppa in byxorna i strumporna eller använd gummistövlar om du ska gå i snårig natur med högt gräs.

  4. Var vaksam på symptom som hudrodnad, trötthet, feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler veckorna efter att du fått ett fästingbett. Borrelia visar sig oftast som en hudrodnad en till fyra veckor efter bettet, och symptom för TBE kan visa sig mellan fyra dagar till fyra veckor efter ett fästingbett.

Sök vård för borrelia

Maneter

I svenska vatten är det ovanligt med farliga maneter, men är du utomlands ska du söka vård direkt om du blivit bränd. Om du har träffat på en manet i Sverige och drabbas av ögonbesvär eller feber och trötthet så ska du söka dig till en akutmottagning. Här är tre tips som kan lindra smärtan om du har träffat på en manet.

  1. Ha kreditkortet nära till hands. Om manetens tentakler fastnar i huden går det utmärkt att skrapa bort dessa med ett kreditkort.

  2. Undvik att gnugga det brända området med en handduk. Det kan göra att fler tentakler brister och avger gift.

  3. Kylbalsam, lokalbedövande salva eller en hydrokortisonkräm kan minska smärtan.

Läs också: 10 viktiga tips för att bada säkert i sommar

Fjärsing

Fjärsing är en fiskart vanligast förekommande i Bohuslän, men den finns även längs med västkusten i Skagerack, Kattegatt och ända ner till Öresund. Fisken har gifttaggar på gälarna och ryggfenan och om du blir stucken kan du få kraftig smärta, svullnad, huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående. Här kommer tre tips att ta till om du blivit stucken av en fjärsing.

  1. Sänk omedelbart ner kroppsdelen som blivit stucken i hett vatten (minst 40 grader) i minst 30 minuter för att få smärtlindring.

  2. Försök ta bort gifttaggen om den sitter kvar. Om du inte får ut den, behöver du uppsöka din närmaste vårdcentral.

  3. Se särskilt upp om du plockar fisken ur fiskenät eller när du badar i grunt vatten. Fjärsingen ligger ofta nerbäddad i sanden och även döda fiskar har gift i taggarna.

Nässlor

Nässlor är nyttiga, användbara och helt ofarliga – men likväl jobbiga att bränna sig på. Här kommer tre tips på hur du ska agera om du blivit bränd av nässlor:

  1. Klia eller gnugga inte. Så fort du rör huden föser du de små flisorna längre in i huden.

  2. Du kan försöka lindra besvären genom att skölja nässelutslagen under kallt, rinnande vatten i några minuter. På så sätt sköljer du också bort flisor som inte fastnat än.

  3. Behandla med kylbalsam, lokalbedövande salva eller en hydrokortisonkräm om det kliar och svider mycket. Följ alltid bruksanvisningen som följer med förpackningen och tänk på att små barn under 18 månader inte ska behandlas med dessa krämer utan läkares ordination.

Huggormsbett

Huggormsbett är ovanligt, men om du eller ditt barn blir biten ska ni ta er till sjukhus för observation. Här kommer 3 råd om du blivit biten av en huggorm.

  1. Tänk på att vila och hålla dig stilla eftersom ansträngning gör att giftet sprids snabbare i kroppen.

  2. Även om du inte får några symptom ska du alltid ta dig till sjukhus för observation efter ett huggormsbett.

  3. Undvik myter som att det skulle hjälpa att suga ut giftet eller dra åt ett bälte runt den bitna kroppsdelen - det kan i själva verket skynda på förloppet och göra dig sjukare.

Dela artikeln: