Av: Min Doktor, 2020-11-22

Glutenintolerans – vanligt men svårt att upptäcka

Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom som innebär att tunntarmen blir inflammerad om du äter vete, råg eller korn som alla innehåller gluten. Sjukdomen kan vara svår att upptäcka, men Min Doktors läkare ger några tips på vilka symptom du ska vara extra uppmärksam på.

Ungefär 150 000 svenskar uppskattas lida av celiaki, men många saknar ännu diagnos. Symptomen kan skilja sig väldigt mycket från person till person: vissa kan få stora besvär, medan andra inte märker av sjukdomen alls. Därför kan sjukdomen vara svår att upptäcka.

– Vanliga symptom är magproblem som diarré, gasbildning, förstoppning, illamående och kräkningar. Även viktnedgång är ett symptom som förekommer, eftersom tarmluddet i tunntarmen blir skadat av glutenet hos en person med celiaki. Detta gör att tarmens förmåga att ta upp näring försämras, vilket bland annat kan leda till näringsbrist och blodbrist, säger Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor.

Andra symptom, som man kanske inte direkt förknippar med just celiaki, är trötthet, nedstämdhet, ledvärk, blåsor i munnen och på huden, svårigheter med att bli gravid och benbrott på grund av kalkbrist. Hos barn är de vanligaste symtomen att de växer sämre och kommer senare in i puberteten än andra barn.

Celiaki går inte att bota

Det finns inte någon medicinering mot celiaki. Därför är det mycket viktigt att se till att du inte får i dig gluten i kosten om du lever med sjukdomen. Även små mängder glutenprotein skapar en inflammation i tarmen och ger besvär, oftast från magen.

– Det är viktigt att vara medveten om att celiaki är en kronisk sjukdom och att det inte går att bli botad från celiaki. Det enda som hjälper är att utesluta gluten från din kost, och gör du det kan du leva ett normalt liv. Idag finns flera glutenfria produkter att köpa och utbudet växter. Produkterna är ibland märkta med ett överkorsat veteax, berättar Henrik.

Sök hjälp hos Min Doktor

Om du har magbesvär eller andra symtom som kan tyda på celiaki kan du vända dig till Min Doktor genom mindoktor.se eller vår app, för en medicinsk bedömning.

Dela artikeln: