Av: Min Doktor, 2019-01-18

Så hittar du rätt preventivmedel

Det finns ett preventivmedel för alla, men ibland kan det krävas lite matchmaking för att hitta rätt sort för just dig. Här är Min Doktors tips när du ska börja använda, eller byta, preventivmedel.

Det finns ett stort antal preventivmedel såsom p-piller, p-plåster, p-ring, hormonspiral och kopparspiral. Preventivmedlen innehåller antingen både hormonerna östrogen och gestagen, enbart hormonet gestagen eller så är de hormonfria såsom kopparspiralen. Det är gestagen som förhindrar dig från att bli gravid, medan östrogenet kontrollerar din blödning. De olika preventivmedlen innehåller olika typer av hormonerna östrogen och gestagen och kan därför vara lämpliga för olika personer.

– Det är viktigt att vi har en dialog när du ska hitta rätt preventivmedel, du får berätta hur din kropp fungerar och vad du har för behov. Utifrån det väljer vi tillsammans ett preparat vi tror kommer passa men ibland kan det ta ett par försök innan vi hittar rätt, säger Åsa Lessing, barnmorska på Min Doktor.

Biverkningar varierar

Den avgörande frågan i valet av preventivmedel är om du har förhöjd risk för blodpropp eller migrän med aura. Då lämpar sig preventivmedel utan hormonet östrogen. Utöver det får du testa sig fram för att hitta rätt. Vissa kan få biverkningar av sina preventivmedel såsom acne, minskad sexlust, huvudvärk, humörförändringar eller bröstspänningar.

– Om du upplever biverkningar så ska vi tillsammans gå igenom vilka det rör sig om och utifrån det byta till ett preventivmedel med en annan hormonprofil. De flesta brukar kunna hitta ett preparat de känner sig nöjda med.

Fördelar med preventivmedel

Åsa upplever att många kvinnor är rädda för risken att få en blodpropp, men säger att för de kvinnor som inte har en förhöjd risk för blodpropp finns det många positiva hälsoeffekter som ofta glöms bort.

– När du har hittat rätt hormonellt preventivmedel blöder du mindre och det innebär minskad risk för järnbrist, och istället mer ork och energi. Mindre mensvärk, minskad akne och minskade PMS-besvär är andra positiva effekter. Dessutom finns det studier som visar att p-piller ger ett visst skydd mot cancer i livmodern och äggstockarna.

Vad säger du till dem som är tveksamma till att använda preventivmedel med hormoner?

– Genom hela din menscykel har du redan stora svängningar i dina hormonnivåer. Dessa svängningar ger hos många negativa effekter på humör och ibland järnbrist på grund av riklig mens. Har du inte en ambition att bli gravid i just den här menscykeln är dessa svängningar inte till någon nytta alls. Med hormonella preventivmedel upplever de flesta en jämnare hormonnivå med mindre PMS och minskade blödningar vilket de flesta upplever som positivt, säger Åsa.

Olika preventivmedel:

Kombinerade p-piller

Är det som i folkmun kallas p-piller. Innehåller både östrogen och gestagen. Ger ett säkert skydd mot att bli gravid, men man måste komma ihåg att ta tabletterna dagligen.

P-ring

Ett kombinerat preventivmedel som innehåller både östrogen och gestagen, och fungerar på samma sätt som p-piller. Det är en mjuk och genomskinlig plastring som du själv sätter in i slidan och låter sitta i tre veckor i taget.

P-plåster

Ett kombinerat preventivmedel som innehåller både östrogen och gestagen, och fungerar på samma sätt som p-piller. Ett plåster som du själv sätter någonstans på huden och låter sitta i sju dagar.

Minipiller/mellanpiller

Minipiller och mellanpiller innehåller enbart hormonet gestagen, men i olika hög dos. Det är viktigt att minipiller tas vid samma tidpunkt varje dag för att ge ett bra skydd mot graviditet.

Mellanpiller har samma glömskemarginal som vanliga p-piller.

Både minipiller och mellanpiller passar om du vill undvika östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller om du har fått högt blodtryck.

Läs mer om att förnya p-piller smidigt i mobilen

Hormonspiral

Hormonspiralen sätts in i livmodern av läkare eller barnmorska. Spiralen utsöndrar hormonet gestagen, och byts ut vart tredje eller femte år.

P-stav

P-staven är en mjuk plaststav som läkare eller barnmorska sätter in under huden på överarmen. P-staven innehåller hormonet gestagen och kan sitta i tre år.

P-spruta

P-sprutan tas var tredje månad, vanligtvis i skinkan, och innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Det kan dröja upp till ett år efter sista sprutan innan ägglossningen kommer igång igen.

Kopparspiral

Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen, utan den påverkar miljön inne i livmodern och gör så att spermier inte trivs där.

Kan ge rikligare mens och mer mensvärk. Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller läkare.

Pessar

Pessaret är ett silikonskydd som du smörjer in med spermiedödande medel och sätter in i slidan innan samlaget.

Kondom

Kondomen ger ett bra skydd mot graviditet och är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Det är viktigt att kondomen sitter på under hela samlaget.

Dela artikeln: