Kliniken > Mottagningar > Stockholm
Hos oss får du hjälp med vardagliga sjukdomar och hälsoproblem samt vaccinationer. Vi vaccinerar bland annat inför resa, mot influensa, vattkoppor och TBE. Vi erbjuder också antikroppstest för covid-19 och hälsotester såsom glukos- och blodtrycksmätning.
Stockholmsområdet är ett av de områden i Sverige som har flest fall av TBE. Sjukdomen sprids av fästingar som bär på viruset.
I Storstockholm har vi flera mottagningar och du är välkommen på drop-in när det passar dig.
Du kan vaccinera dig mot flera olika sjukdomar på våra mottagningar. Med hjälp av Min Doktors app håller du enkelt koll på dina vaccinationer och får en påminnelse när det är dags för nästa dos. För fullständig information om vårt vaccinationsutbud och kostnaden för vuxna respektive barn, se prislista för vaccination.
TBE-viruset sprids genom fästingar och kan orsaka hjärninflammation. TBE-vaccin, eller fästingvaccin som det också kallas, skyddar mot allvarlig sjukdom och rekommenderas för dig som ska vistas i områden där viruset förekommer.
Hepatit är ett virus som förekommer i två varianter, A och B. Hepatit A är en smittsam typ av gulsot, som sprids via livsmedel och dåligt renat vatten. Hepatit B sprids via blod och oskyddat sex. Om du ska resa utomlands, bör du vaccinera dig mot båda varianterna.
Vattkoppor är en infektionssjukdom som oftast drabbar barn. Sjukdomen orsakas av ett virus och ger feber samt vätskefyllda, kliande blåsor. Som vuxen kan du vaccinera dig mot vattkoppor för att minska risken för allvarlig sjukdom. Även barn kan vaccineras mot vattkoppor.
Influensan återkommer varje vintersäsong i en ny, unik form. För vissa personer är influensa inte värre än en förkylning, medan den för andra kan vara ett livshotande tillstånd. Du kan vaccinera dig mot influensa för att minska risken för allvarlig sjukdom.
Personer över 65 år samt yngre personer med vissa kroniska sjukdomar har en ökad risk för att drabbas av pneumokocker. Om du tillhör någon av riskgrupperna, rekommenderas du att ta vaccin mot pneumokocker i samband med att du vaccineras mot säsongsinfluensan.
Vaccin mot stelkramp ingår idag i vaccinationsprogrammet för barn och sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige. Det rekommenderas att ta en påfyllnadsdos vart 20:e år.
Poliovaccin ingår i vaccinationsprogrammet för barn och ges vid 3, 5 och 12 månaders ålder samt vid 5 års ålder. Om du ska åka utomlands, kan det vara aktuellt att ta en påfyllnadsdos av poliovaccin.
MPR står för Mässling, Påssjuka och Röda hund och ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Som vuxen rekommenderas du att se över ditt skydd mot sjukdomarna.
Kolera smittar genom förorenad mat och dryck. Om du ska ska vistas en längre tid i områden där sjukdomen är vanligt förekommande, bör du vaccinera dig. Vaccinet mot kolera tas som ett drickbart vaccin.
Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och drabbar dem som haft vattkoppor, om viruset aktiveras på nytt. Personer över 50 år har en ökad risk för att insjukna. Du kan vaccinera dig för att minska risken för att få bältros.
Tyfoidfeber kan leda till sepsis (blodförgiftning), men förekommer inte i Sverige. Sjukdomen finns dock i många andra länder, framförallt där man har problem med orent vatten. Om du ska åka utomlands, kan du vaccinera dig mot tyfoidfeber.
Japansk encefalit, även kallat japansk hjärninflammation, är en virussjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen förekommer i Asien, framförallt i de östra och sydöstra delarna. Om du ska resa till något av dessa områden, bör du vaccinera dig mot japansk encefalit.
Gula febern är en virussjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen förekommer i vissa länder med tropiskt klimat, till exempel i delar av Afrika och Sydamerika. Om du ska resa till dessa områden, bör du vaccinera dig mot gula febern.
Malaria är en parasitsjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen är vanligare i tropiskt klimat, såsom i Asien, Sydamerika, Centralamerika och Afrika. Om du ska resa till något av dessa områden, kan du ta malariaprofylax i tablettform.
Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online
Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor