Hem > Hälsa och sjukdomar > Vaccin mot bältros

Vaccin mot bältros

Bältros är en sjukdom som framförallt yttrar sig som röda, smärtsamma utslag. Det finns vaccin mot bältros, som både ger en skyddande effekt mot sjukdomen samt lindrar symptomen om du skulle drabbas.

Vad är bältros?

Bältros är en sjukdom som orsakas av samma virus som orsakar sjukdomen vattkoppor, och du kan endast drabbas av bältros om du tidigare haft vattkoppor eller om du vaccinerats mot vattkoppor. Detta beror på att viruset du får av vattkoppor, eller den virusmängd du får genom vattkoppsvaccinet, sitter kvar i kroppen livet ut. Risken att drabbas av bältros är avsevärt lägre om du vaccinerats mot vattkoppor än om du tidigare haft vattkoppor.

Vanliga symptom av bältros är röda, smärtande utslag och blåsor, och i vissa fall även feber, trötthet och huvudvärk. Utslagen och blåsorna uppstår vanligtvis endast på en viss del av på kroppen, och brukar uppstå samlat i ett så kallat ”bälte”. I vissa fall, särskilt hos äldre personer, riskerar bältros att leda till mycket besvärande symptom och smärta i kroppen.

Bältros är mest vanligt förekommande hos personer över 50 år. Du kan vaccinera dig mot bältros, och vaccinet ger både en skyddande effekt mot sjukdomen samt lindrar symptomen om du skulle drabbas.

Vem bör vaccinera sig?

Vaccin mot bältros rekommenderas till personer över 50 år, då sjukdomen riskerar att leda till mycket besvärliga symptom hos personer i denna ålder.

Personer i vissa riskgrupper kan drabbas av biverkningar och komplikationer i samband med bältrosvaccination, och bör därför inte få en viss typ av bältrosvaccin. Det kan handla om personer med brist i immunförsvaret eller som får någon form av behandling som påverkar immunförsvaret, personer med tuberkulos, gravida eller personer som är allergiska mot något ämne som finns i vaccinet. Det finns däremot en typ av bältrosvaccin som kan ges till vissa riskgrupper. Prata med Min Doktors läkare och sjuksköterskor om du har några frågor kring bältrosvaccination för riskgrupper.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

När ska man skydda sig?

Det finns två typer av vaccin mot bältros. Den ena typen ges endast i en dos, och ges till personer över 50 år. Detta vaccin ger inte ett fullgott skydd mot bältros, men minskar risken att drabbas av smärtsamma symptom och minskar besvären samt smärtan som kan uppstå i samband med sjukdomen.

Den andra typen av vaccin ges i två doser, med minst 2 månaders mellanrum. Den andra dosen bör ges inom 6 månader efter första dosen. Denna form av bältrosvaccin ger ett bra skydd mot sjukdomenm och kan även ges till personer i vissa riskgrupper, till exempel personer med nedsatt immunförsvar.

Antal vaccineringstillfällen

1 alt 2 beroende på vaccin

Intervall

Shingrix: dag 0, 2 mån

Verksamt skydd

Ingen påfyllnadsdos rekommenderas i dagsläget

Var kan man vaccinera sig?

Min Doktor erbjuder för tillfället bältrosvaccin på recept. Kom in till oss på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar så ger vi råd samt hjälper dig med övriga vaccinationer du kan behöva. Du kan också chatta med våra vaccinationssjuksköterskor på mindoktor.se.

Att tänka på

Om du tidigare upplevt allergiska reaktioner i samband med vaccination är det viktigt att du pratar med en läkare innan du vaccinerar dig mot bältros.

Du bör undvika att vaccinera dig mot bältros om du upplever försämrat allmäntillstånd eller har feber.

Behöver du komma i kontakt med läkare under resan? Ladda ner Min Doktors app. Via appen kan du snabbt få kontakt med en svensk läkare om du skulle bli sjuk.

Faktagranskad av:

Faktagranskat av Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner 30 juni 2020

Har du fler frågor?

Vaccinationsråd online

0 kr

  • Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online

  • Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor

Starta rådgivning

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos