Hem > Hälsa och sjukdomar > Vaccin mot tyfoidfeber

Vaccin mot tyfoidfeber

Tyfoidfeber orsakas av bakterier och sprids vanligtvis genom förorenat vatten eller livsmedel. Sjukdomen finns bland annat i Thailand, Indonesien, Egypten och Iran.

Vad är tyfoidfeber?

Tyfoidfeber, även kallat tyfoid, är en sjukdom som orsakas av en viss typ av salmonellabakterier. Sjukdomen orsakar blodförgiftning, så kallad sepsis, som i sin tur kan ge upphov till mycket allvarliga komplikationer och även livshotande tillstånd. Vanliga symptom av tyfoidfeber är hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Det är även vanligt att man inledningsvis drabbas av förstoppning, som sedan övergår till diarréer. Om sjukdomen inte behandlas riskerar man att drabbas av blödningar, bukhinneinflammation och tarmbristningar, vilka kan vara livshotande.

Tyfoidfeber sprids vanligtvis genom förorenat vatten eller genom mat som inte är tillagat på rätt sätt. Det krävs enbart en mindre mängd bakterier för att bli smittad. Inkubationstiden, tiden från smitta till symptom, är ungefär 14 dagar.

Sjukdomen är vanligast förekommande i Asien, Mellanöstern och delar av Afrika. Den kan också finnas på populära resmål som till exempel Thailand, Indonesien, Egypten och Iran.

Vem bör vaccinera sig?

Vaccin mot tyfoidfeber rekommenderas framförallt till personer som ska resa och vistas en längre tid i länder eller områden där sjukdomen förekommer. Prata med Min Doktors läkare och sjuksköterskor om du har frågor om vaccination mot tyfoidfeber i samband med en resa.

Det finns i huvudsak två typer av vaccin mot tyfoid, och dessa kan ges antingen i form av en spruta eller som tabletter. Barn under fem år, gravida och personer som har nedsatt immunförsvar eller får behandling som påverkar immunförsvaret bör inte få vaccinet i tablettform.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

När ska man vaccinera sig?

Vaccination i form av spruta kan ges till barn från och med 2 års ålder, och vaccination i form av tabletter kan ges till barn över 5 år. Vaccination med spruta ges i en dos och ger ett gott skydd efter cirka två veckor. Det är därför bra att få vaccinet i god tid innan din avresa. Vaccinet ger dock ett visst skydd mot sjukdomen även om du får den nära inpå din resa. Skyddet från en dos av vaccinet räcker i cirka tre år, och du bör därefter se till att få en påfyllnadsdos för att ha ett fortsatt starkt skydd.

Vaccinet kan även ges som tabletter, och tas i tre doser. Den första dosen ska tas cirka tre veckor innan du ska resa, den andra dosen två dagar efter den första, och den sista dosen två dagar efter den andra. Du har efter detta ett bra skydd mot sjukdomen i cirka tre år, och bör därefter ta en påfyllnadsdos för att fortsatt vara skyddad. Du tar då tre doser på samma sätt som tidigare.

Antal vaccineringstillfällen

Injektion: 1 dos. Kapslar: 3 st

Intervall

-

Verksamt skydd

Ca 3 år

Var kan man vaccinera sig?

Kom in till oss på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar så ger vi råd och vaccinerar dig mot tyfoidfeber samt hjälper dig med övriga vaccinationer du kan behöva. Du kan också chatta med våra vaccinationssjuksköterskor på mindoktor.se.

Att tänka på

Eftersom vaccin mot tyfoidfeber inte ger ett fullständigt skydd mot sjukdomen är det viktigt att du tänker på att vara noga med hygien och med vad du äter, när du är på platser där sjukdomen kan förekomma.

Om du tidigare upplevt en allergisk reaktion i samband med vaccinering bör du prata med en läkare innan du vaccineras mot tyfoidfeber.

Faktagranskad av:

Faktagranskat av Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner 30 juni 2020

Har du fler frågor?

Vaccinationsråd online

0 kr

  • Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online

  • Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor

Starta rådgivning

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos