Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär hos barn

Luftvägs- och andningsbesvär hos barn

Vad är skillnaden på akut bronkit och obstruktiv bronkit? Vad är falsk krupp? Varför drabbas mitt barn av återkommande halsfluss? Kan min bebis lida av sömnapné? Hur tidigt kan ett spädbarn vaccineras mot kikhosta? Som förälder har man många frågor rörande barns hälsa.

Vi har här samlat det som du behöver veta om vanliga symptom och behandling av olika typer av luftvägs- och andningsbesvär som kan uppstå hos barn. Här finns också råd om medicin och eventuella huskurer som kan lindra ditt barns besvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om luftvägs- och andningsbesvär

Luftvägs- och andningsbesvär är mycket vanligt förekommande, särskilt hos småbarn och barn som är 1 till 6 år gamla.

En förkylning orsakad av virus eller bakterier är den vanligaste anledningen till att ditt barn eller din bebis drabbas av olika luftvägsbesvär. Till exempel kan RS-virus mycket lätt smitta mellan små barn och även orsaka andra luftvägsbesvär, exempelvis luftrörskatarr. Bakterier, såsom streptokocker, kan vara orsaken till att ditt barn drabbas av halsfluss. Även lunginflammation kan orsakas av bakterier eller virus. Om ditt barn besväras av hosta eller slemhosta, ont i halsen, nästäppa, svullna halsmandlar eller krupp, är den vanligaste orsaken alltså olika bakterier och virus. Hos bebisar kan även rosslig och ansträngd andning vara besvär som förekommer i samband med förkylning. Barnet får ofta också andra symptom, såsom feber, huvudvärk, blir snorigt med färgat snor och ibland förekommer också kräkningar.

Det kan ibland vara svårt för föräldrar och vårdnadshavare att veta vad som orsakar olika luftvägs- och andningsbesvär. Rethosta, torrhosta eller så kallad natthosta kan i vissa fall vara symptom på en vanlig förkylning eller andra besvär som ofta går över av sig själva. Om hostan förekommer i samband med att barnet har svårt att andas, kan det bero på att ditt barn lider av astma eller förkylningsastma.

Behandling av olika luftvägs- och andningsbesvär hos barn kan ges på olika sätt. Det beror helt på anledningen till besvären. Förkylningar kan ofta behandlas effektivt med hjälp av nässprej i olika former, hostmedicin, medicin mot halsont samt, vid behov, inflammationshämmande eller luftrörsvidgande preparat. Du bör prata med en läkare om vilka mediciner som du kan ge ditt barn. För barn och bebisar mellan 0 och 3 år finns det till exempel speciella nässprejer och koksaltlösningar, medan det kan vara okej att ge andra mediciner till barn i 4- till 6-årsåldern.

Andra besvär kan behöva andra typer av behandling. Om du misstänker att ditt barn eller din bebis lider av astma eller förkylningsastma, kan hen behöva utredas av en läkare. Mot kikhosta brukar man oftast vaccinera.

Nedan har vi samlat information om olika typer av vanligt förekommande luftvägs- och andningsbesvär hos barn.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar luftvägs- och andningsbesvär, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor